Leven astronaut gered op planeet Repair Café Oegstgeest

Planeet Repair Café Oegstgeest ontving zaterdag opwindend bezoek uit de ruimte. Buzz Lightyear, de kordate astronaut uit de film Toy Story, maakte een noodlanding op de tafelmat van Theo Juffermans. Deze vrijwilliger, vakman in elektra en elektronica, glom van plezier dat de ruimteheld uit alle sterren juist hem koos voor een levensreddende operatie.

‘Alle systemen falen. Overlijdenskans zeer groot’, was de boodschap die het Disneyfiguurtje nog net via zijn eigenares wist uit te zenden. Met fijne schroevendraaiertjes kon Theo toegang krijgen tot het zenuwcentrum van Buzz. Tien jaar oude batterijen waren echt wel aan verversing toe. Het lamme kabeltje in de rechterarm en de beweegbare stuurraketjes in het ruimtepak waren ook zo gefikst. Met één druk op de knop klonk het bekende ‘I am Buzz Lightyear; I come in peace’. En flits, daar steeg de ruimtereiziger weer op, terug naar de veilige basis van een ouderlijk huis in Oegstgeest waar hij al 17 jaar logeert. Met de belofte – zo gaat dat in Disneysprookjes – dat als zijn baasje (nu 21), ooit nog gaat trouwen, Buzz zich voorgoed aan zijn zijde schaart om samen nieuwe heldendaden te verrichten.

IMG_6411
Reparateur Theo Juffermans van Repair Café Oegstgeest onderzoekt astronaut Buzz Lightyear voor de levensreddende operatie (foto Frans Malten)

 

Niet iedere klus in het Repair Café van 28 maart liep voorspoedig. Een liefhebber van Engels meubilair bezocht de open werkplaats in het Dorpscentrum met een curieuze houten constructie. Het betrof het onderstel van een honderd jaar oude boekenmolen. Een poot met zwenkwieltje was afgebroken en het centrale kruisverband lag uit elkaar. Vrijwilliger George Bordewijk was geruime tijd in de weer met houtlijm en klemmen, om te ontdekken dat dit niet afdoende was. Uiteindelijk bleken toch schroeven nodig om de lijm op de langere duur te laten hechten, met de aantekening dat daarna die lelijke schroeven verwijderd zouden kunnen worden.

Ondertussen repareerden andere vrijwilligers een stoet aan gebruiksvoorwerpen uit het huishouden: schuur- en boormachines, kleding, lampen, koffiemachines, digitale camera’s, fietsen, stofzuigers en geluidsapparatuur. Samen zo’n 80 stuks. In zeven van de tien keer lukte het ook echt om deze spullen te redden van de afvalberg. Om 12 uur was er voor de reparateurs een lunch, mogelijk gemaakt door Albert Heijn Lange Voort en Jumbo.

Het volgende Café is op 25 april, dan in lentesfeer. Het vindt plaats in Buurthuis De Kratong in de Indische Buurt, Curaçaostraat 18, in samenwerking met Buurtvereniging Buitenlust. Zie verder: www.buitenlust.info, twitter en facebook.

 

Samen spullen herstellen bij Repair Café

Gaat er iets in of rond het huis kapot, gooi het dan niet meteen weg. Vaak is de schade best te herstellen. Wie zelf niet handig is, bezoekt op zaterdag 28 maart het Repair Café van Oegstgeest. De vrijwilligers zitten tussen 10.00 en 13.00 uur klaar in het Dorpscentrum (Lijtweg 9) om samen met de eigenaar allerlei spullen te repareren. Het is gratis, gezellig en goed voor het milieu.

Reparateurs van Repair Café Oegstgeest zijn thuis op velerlei gebied: elektra, elektronica, hout en meubels, textiel, fietsen, speelgoed, ict en aanverwante zaken. In zes van de tien gevallen lukt het om de aangeboden spullen echt te repareren. Dit gebeurt in goed samenspel tussen de bezoeker en de reparateur. Mensen die slechts behoefte hebben aan advies van een deskundige, kunnen zelf aan de slag met gereedschap en materialen.

Het Café levert ook gezellige ontmoeting op. In ongedwongen sfeer spreken bekenden en onbekenden met elkaar. De leestafel, verzorgd door de Openbare Bibliotheek, biedt informatie over reparatiewerk en doe-het-zelf technieken. Er is koffie beschikbaar, thee en een koekje, plus limonade voor kinderen.

Garage Détom (Rhijngeesterstraatweg 42) heeft een sympathieke actie in het leven geroepen. Wie bij de Peutpomp benzine of diesel tankt, krijgt een zg Schenkbon. Die houdt in dat de garage voor iedere getankte liter één cent beschikbaar stelt voor een goed doel of vereniging in Oegstgeest. De klant bepaalt zelf waar de gift terecht komt door de bon in de ‘brievenbus’ van het betreffende doel of vereniging te stoppen. Een elektronisch bord bij de receptie toont meteen de score. Repair Café Oegstgeest is blij één van de organisaties te zijn die mag meedelen in de opbrengst van dit hartverwarmende gebaar.

Meer op twitter en facebook.

IMG_6135
Bezoeker en reparateur buigen zich samen over het mankement. Op die manier slaagt zestig procent van de reparaties bij Repair Café Oegstgeest op 28 maart in het Dorpscentrum.

 

 

Van vod naar jasje bij het Repair Café

Van wrak naar bureaustoel. Van vod naar jasje. Van rammelkast naar fiets. Van schroothoop naar broodrooster. Van losse ledematen naar lieve pop. Al die kleine wondertjes voltrekken zich op zaterdag 28 maart in het Dorpscentrum, Lijtweg 9, tussen 10.00 en 13.00 uur. Dan staan vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest weer bezoekers terzijde om spullen uit het huishouden een tweede leven te geven, in plaats van weg te gooien.

Het Dorpscentrum is de ideale ontmoetingsplaats voor Oegstgeest. Hier kan iedereen zijn eigen kapotte spullen (leren) repareren met hulp van handige dorpsgenoten. Meubels, textiel, computers en aanverwante zaken, fietsen, elektrische en elektronische apparaten, speelgoed, keramiek, plastic en allerlei metalen –  bezoeker en deskundige vrijwilliger vinden vaak een oplossing voor kapotte dingen uit het dagelijks leven. Het is gratis, positief voor het milieu en een uitstekende manier om elkaar op een nieuwe manier te leren kennen.

Intussen telt Nederland bijna 300 Repair Cafés. In zestien andere landen bestaan er nog eens 400, waaronder in België en Duitsland, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Australië en Chili. Vier dagen geleden verscheen het boek ‘Weggooien? Mooi niet!’ Hierin beschrijft Martine Postma hoe zij vijf jaar geleden het idee kreeg voor het Repair Café en hoe het concept in korte tijd een landelijk en wereldwijd succes is geworden. Vrijwilligers en bezoekers leggen in het boek uit waarom ze komen. De foto’s en verhalen werken aanstekelijk. Je steekt wat op van de reparaties die worden beschreven. Bovenal leer je de Repair Café-mentaliteit kennen. De positieve houding die in alle Repair Cafés voelbaar is, het denken in oplossingen, de kracht van lokale verbinding en ontmoeting.

Het boek is verschenen bij uitgeverij Genoeg in Oss, met ISBN 978 94 90 298 06 7. Het is te koop voor € 16,95 in de boekhandel en via de webwinkel van www.repaircafe.nl

Wrak wordt bureaustoel bij Repair Café Oegstgeest

Van wrak naar solide bureaustoel. Het kostte wat tijd en inspanning, maar het lukte toch weer tijdens het Repair Café van zaterdag 28 februari. Je zou geen cent geven voor de zielige partij hout, binnengebracht in de Grote Zaal van woonzorgcentrum Rustenborch. Al het verband ontbrak in het meubel, er op zitten was vragen om problemen. Met twijfel in hun ogen vroegen drie broers of de geliefde zetel van hun vader nog te redden viel.

Reparateur Cor, bekwaam met hout, toog aan het werk en vroeg de jongens te assisteren. Alle poten loshalen uit de zitting. Oude lijmresten en schroeven verwijderen. En weer opbouwen, deze keer met houtlijm en deugdelijke schroeven. Hetzelfde met de rugleuning, nodig voor het verband in de constructie. Hier en daar een drukverband eromheen. En dan thuis laten rusten, het duurt 72 uur voor de lijm droog is. En dan kan vader weer rustig aan zijn bureau zitten op een stijlvolle stoel, honderd jaar geleden met liefde gemaakt in Oostenrijk.

IMG_6226
Eerherstel voor deze wrakkige bureaustoel, door gezamenlijke actie van houtreparateur Cor Fortgens en de bezoeker van Repair Café Oegstgeest (foto Frans Malten)

Klik hier voor meer foto’s

Zo ging het ook met kapotte schemerlampen, kinderspeelgoed, mobieltjes en pc’s, fietsen, stofzuigers en allerhande kleding. Klokkenmaker, goud- en zilversmid Dick Silvius en zijn vrouw Elselien kregen opnieuw een enorm aantal oude uurwerken te verwerken. De wachttijden liepen zo op dat inschrijven voor dit specialisme al om 12 uur gestopt werd. Voor eenvoudige reparaties aan sieraden konden bezoekers terecht bij Yvonne Verbeek, goud- en zilversmid van werkplaats Parure. Met een lunch van Jumbo en Albert Heijn Lange Voort hielden de reparateurs hun energie op peil.

Wat gebeurt er als 17 reparateurs met hun bezoekers keihard aan het werk zijn? Dan zijn in drie uur tijd 136 artikelen onder handen genomen. Gemiddeld 60 procent mondt uit in een succesvolle reparatie: die spullen worden hergebruikt en komen niet op de vuilnishoop terecht. Het overige is voer voor specialisten of moet inderdaad afgeschreven worden.

Videoverslag op www.hs-productions.nl, www. youtube.com, www.dichtbij.nl, en verder op facebook en twitter.