Repair Café herstelt stormschade vogelhuisje

Al houdt het lenteweer een winters karakter, wij laten ons niet uit het veld slaan. Die opgewekte stemming heerste zaterdag 23 april bij Repair Café Oegstgeest, in het gezellige Dorpscentrum. Tientallen bezoekers grepen de kans om tuingereedschap te laten slijpen door de vrijwilligers. Omdat ze nu eenmaal scherp de tuin in willen.

‘De storm blies mijn vogelhuisje tegen de grond. Kijk, helemaal kapot. Maar waarom zou ik een nieuwe kopen? Het hout is nog gezond, de dakbedekking is gaaf. Dan laat ik het toch liever hier maken dan een nieuwe aan te schaffen’, zei de tuinliefhebster. Tegenover haar was Bas, met 16 jaar een van de jongste reparateurs in Nederland, in de weer met houtlijm en spijkers. Hij zette de hoekpunten van het huisje vast, daarna de noklat van het dak. Hiermee kan het rustieke vogelonderkomen weer jaren dienst doen.

IMG_8005 (1)
Tot plezier van de eigenaresse kon het door storm beschadigde vogelhuisje goed hersteld worden met hulp van Repair Café Oegstgeest. (foto Bram vd Loeff)

Toen zeilde een groot tv-scherm de zaal binnen. Er kwam geen geluid meer uit, luidde de klacht. Reparateur Theo legde de printplaat bloot, liep geluidsaders na, controleerde stekkertjes en verbindingspuntjes. Eigenlijk zag alles er puntgaaf uit, vond de vakman. Met een kwastje hield hij huis in de voedingseenheid; wolken stof stegen op. ‘Zo’n voeding van tien jaar geleden wordt steeds behoorlijk heet’, legde Theo uit. ‘Als die afkoelt, ontstaat condensatie. Dat vocht houdt op de duur bergen stof vast. Dat kan uiteindelijk leiden tot kortsluiting. Maar niets wijst erop dat dit is gebeurd en ik weet ook niet of mijn acties iets uitgehaald hebben.’ Frustratie bij de reparateur die zijn bezoekers geen zekerheid kon bieden. ‘Sluit de tv thuis maar aan en test of er geluid uit komt.’

De volgende ochtend was op info@repaircafeoegstgeest.nl te lezen: ‘Hier even een berichtje dat bij thuiskomst het geluid van de tv het weer deed! Super bedankt, Theo! Hartelijke groet, Johan en Kariz.’ ‘Kijk, hier doen we het voor. Groetjes, Theo.’

IMG_8009
(foto Bram vd Loeff)

De handige mannen en vrouwen van het Repair Café kregen 79 verzoeken om te helpen bij het maken van kapotte spullen. Bij ruim 70 procent lukte dat ook. Waardoor er iets minder broeikasgassen de lucht vervuilen.

Het volgende Café is op zaterdag 28 mei, in de morgenuren in de Regenboogkerk, Mauritslaan 12.