Repair Café in de weer met ijzerdraad en vindingrijkheid

Een rukwind, en van de elegante, compacte paraplu bleef niets meer over dan een hoopje stof met wat stokjes. Gellius, reparateur bij Repair Café Oegstgeest, ging zaterdag 28 mei aan de slag met ijzerdraad, geduld en vindingrijkheid. Na een half uur verliet de eigenaresse de Regenboogkerk, de paraplu in de plooi teruggebracht tot het formaat van een brillenkoker.

‘Eerst had ik de restanten al in de vuilnisbak gegooid. Maar het was echt zo’n handig ding op reis, zeker als je je in de menigte wilt beschermen tegen een lichte bui. Toen heb ik hem weer tevoorschijn gehaald in de hoop dat iemand hier hem zou kunnen maken. Ik ben blij dat het echt gelukt is, zo knap wat hier onder je ogen gebeurt’, aldus de bezoekster.

In de heldere, open ruimte van de Regenboogkerk legden zo’n zestig mensen hun kapotte spullen voor aan de handige vrijwilligers van het Repair Café. Een stilgevallen airconditioner kwam tot leven nadat alle contacten een schoonmaakbeurt kregen. Een wollen vest hervond zijn waarde met vaardige steken van een naaister. Een filmprojector leverde redelijk beeld van de trouwdag op nadat de lens opnieuw gemonteerd was. Fietsen, mixers, radio’s, staande lampen en tuingereedschap, bijna zeventig procent van de voorwerpen ging in werkende staat met de eigenaar terug naar huis. Goed voor milieu en portemonnee. Bovendien leverde het leerzame en gezellige ontmoetingen op.

DSC_0184 Bew
Deze airconditioner kwam weer tot leven nadat vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest alle contactpuntjes een schoonmaakbeurt gaven. (foto Bram vd Loeff)

Maarten Devilee van garage Détom kwam dit vrijwilligerswerk stimuleren met een gift van een dikke tweehonderd euro. Het was de jaaropbrengst van de spaaractie aan de Peutpomp, waarbij de brandstof tankende klant bepaalt naar welk goed doel zijn spaartegoed gaat. ‘Dit fraaie bedrag besteden we aan lijm, tangetjes en draadjes waarmee ons Repair Café blijft draaien voor iedereen’, zei Lia van Schaijk, trekker van het maandelijkse reparatiecollectief.

Het volgende Repair Café is op zaterdag 25 juni, tussen 10 en 13 uur, in het Dorpscentrum aan de Lijtweg 9.