Slagroomspuit krijgt puf op zonnig Boerhaaveplein

‘Niets zo heerlijk als wakker worden met de geur van vers gebakken brood’, getuigde een dame zaterdag op het zonovergoten Boerhaaveplein. Ze bezocht Repair Café Oegstgeest omdat haar broodbakmachine alle dienst weigerde. Of de handige dames en heren iets daaraan konden verbeteren, met hun kennis, gereedschap en doortastendheid?

Nanne, vrijwilliger met onverwoestbare glimlach, ging de uitdaging aan. De zoektocht in het binnenste van het apparaat voerde uiteindelijk naar een defecte elektrische verbinding. Met de soldeerbout herstelde hij het contact en de machine deed braaf alles waarvoor hij bedoeld is. Mmm, wat zal het weer lekker ruiken in huis.

Yuri voerde een reparatie uit met een onverwachte uitkomst. Het begon met een slagroomspuit die echt geen puf meer had. Hij onderzocht het apparaat van alle kanten maar vond niets bijzonders. Totdat hij de patroon met CO2 of lachgas bekeek waarmee de spuit zijn werk doet. Die was leeg. ‘Logisch ook’, vond Yuri, ‘zo’n gaspatroon staat altijd onder druk. Op den duur komen er kleine scheurtjes in het metaal. Het gas ontsnapt via de poriën. Dus als je dan een nieuwe patroon aansluit, is er eigenlijk niets aan de hand.’

DSC_0307Bew
Op verzoek van Buurtvereniging Haaswijk en Morsebel was Repair Café Oegstgeest zaterdag actief op het Boerhaaveplein. Een groot aantal kapotte spullen uit het huishouden werd zo gevrijwaard van een gang naar de afvalberg (foto Bram van der Loeff).

Buurtvereniging Haaswijk Morsebel die het Repair Café had uitgenodigd op het zomers aangekleede Boerhaaveplein, bekeek met plezier hoe zo’n 65 kapotte spullen op de werktafels van de reparateurs belandden. In zeven van de tien gevallen kon de eigenaar met een gerepareerd voorwerp naar huis keren. Goed voor het milieu, goed ook voor de portemonnee.

Op zaterdag 24 september is Repair Café Oegstgeest opnieuw actief. Tussen 10 en 13 uur is iedereen welkom met te repareren spullen, dan in het Dorpscentrum aan de Lijtweg 9.