ANWB en Repair Café maken kapotte fietsverlichting

Een brandend voor- en achterlicht is in deze donkere maanden van levensbelang voor iedere fietser. Met goede verlichting daalt de kans op een aanrijding in het donker met wel 20 procent. Om fietsers te leren hoe ze zelf hun verlichting in orde brengen, werken Repair Café Oegstgeest en de ANWB samen. Dat gebeurt zaterdag 22 oktober, tussen 10 en 13 uur in het Dorpscentrum aan de Lijtweg 9.

Kapotte fietsverlichting maken is eigenlijk niet zo moeilijk. Tenminste, als je weet waar je op moet letten. Iedereen die zijn eigen fiets met kapotte verlichting meebrengt, krijgt van een vrijwilliger van het Repair Café persoonlijk les. Nieuwe lampjes, gereedschap en ander materiaal is ruim aanwezig; de ANWB Lichtbrigade heeft alles in een grote gereedschapskoffer beschikbaar gesteld.

img_6326
Repair Café Oegstgeest geeft persoonlijk les aan iedereen die zijn kapotte fietsverlichting wil maken. De ANWB zorgt voor onderdelen en gereedschap (foto Frans Malten).

Natuurlijk is het Café tegelijk open voor mensen die andere kapotte dingen uit het huishouden willen maken. Denk maar aan huishoudelijke apparaten, lampen, meubels en houten voorwerpen, speelgoed, kleding en textiel, computers en bijbehorende apparatuur, elektronica. En aan dingen die gemaakt zijn van metaal, kunststof, glas of aardewerk. De mannen en vrouwen van het Repair Café zijn deskundig en laten iedereen meedoen in de zoektocht naar de oplossing. Leuk en gezellig, ook voor kinderen.

Kapotte dingen zomaar weggooien, dat is zo ouderwets. De nieuwe trend is juist om het weer te maken, vaak met weinig moeite ook. Dat is goed voor de portemonnee èn voor het klimaat. Want minder afval betekent minder broeikasgassen.