Repair Café heelt materie en geest

‘Deze magnetron is pas drieënhalf jaar oud. De garantie is maar net afgelopen. En dan gaat hij nu al kapot? Dat mag niet!’ Het geliefde keukenapparaat van een bekend merk werd al een half uur voorzichtig gedemonteerd door Eric en Wim, reparateurs van Repair Café Oegstgeest. Het was zaterdag in het Dorpscentrum een komen en gaan van mensen die hun kapotte spullen liever lieten repareren dan ze achteloos weg te gooien.

Het echte probleem van de magnetron, een weigerachtig spil die het glazen plateau aandreef, was in seconden verholpen. De uitdaging zat ‘em in het weer monteren van alle onderdeeltjes, opnieuw een half uur puzzelen voor Wim en Eric. ‘Ha, ik zie dat we geen schroefjes hebben overgehouden. Tijd voor een test.’ Er gebeurde niets. Het apparaat moest weer open, zekering en stekkertjes nog eens gecontroleerd. Na nog een vergeefse poging kwamen ze er achter dat het programma in een verkeerde stand was gesprongen. Toen dat eenmaal verholpen was, deed de magnetron weer braaf alles wat hij moest doen. ‘Echt een uitkomst, dit Café hier’, juichte de eigenaresse.

Het Café werkt zelfs heilzaam in op intermenselijke relaties, betoogde een man van middelbare leeftijd. Op internet had hij een nieuwe fiets voor zijn dochter gekocht. Wel moest hij thuis nog ‘even’ de trappers, het zadel, de voordrager en verlichting monteren. Gezegend met twee linkerhanden leverde dat alleen gevloek en getier op. Zeker toen de echtgenote zich ermee bemoeide daalde de sfeer in huis tot onder nul. ‘Ik besloot naar het Repair Café te gaan. En ja hoor, nu zit alles piekfijn op z’n plaats. Ze repareren hier ook je huwelijk. Dank!’

Zeker 82 voorwerpen zijn door de reparateurs onder handen genomen. In 80 procent slaagde de klus ook. Vanwege Kerstmis is er eind december geen Café; de eerstvolgende gelegenheid is op 28 januari in het Dorpscentrum.