Repair Café maakt verrekijkers van MEC schoon

Zeventien eenvoudige verrekijkers belandden zaterdag op tafel bij Dirk, vrijwillig reparateur bij Repair Café Oegstgeest. Of hij ze allemaal een schoonmaak- en onderhoudsbeurtje wilde geven, verzocht Huub Hendrix, voorzitter van het Milieu Educatie Centrum in ons dorp.

‘Ik kijk wel even hoever ik kom’, bromde Dirk die erkende niet eerder zo’n kijker onder handen te hebben gehad. Het was maar één van de vele bijzondere voorwerpen die in het Dorpscentrum werden voorgelegd aan de handige vrouwen en mannen die graag helpen met reparaties.

IMG_8990 (2)
Huub Hendrix, voorzitter van MEC Oegstgeest, en Dirk Schaap, reparateur bij het Repair Café, maken samen de verrekijkers voor kinderen schoon (foto Frans Malten).

Regelmatig nemen MEC-gidsen kinderen van basisscholen mee naar de polders van Poelgeest. In de velden rond de waterplassen maken ze kennis met een rijkdom aan vogels. Om die te spotten, is ieder kind toegerust met een zoekkaart en een verrekijker. Na ruim zeven jaar gebruik zijn de kijkers een beetje vuil en stroef. Dirk geeft ze een zorgvuldige schoonmaakbeurt, vooral de wieltjes waarmee je de lenzen scherp stelt. Al doende leert hij de juiste aanpak; de klus is sneller geklaard dan verwacht.

Verderop zit Erik te werken aan mooi, oud kinderspeelgoed, meer dan tachtig jaar oud. Op een houten karretje staat een gefiguurzaagde giraf. Op zijn rug zitten twee aapjes. Als het karretje eenmaal rijdt, zou de giraf moeten bewegen terwijl de aapjes omhoog klimmen. Maar de ijzeren aandrijfstangetjes staan stil. Logisch, de oorsprong van de beweging, een houten blokje onder de wielas, zit niet meer vast op z’n plaats. Met houtlijm en een klem brengt Erik alles in orde. Herinneringen aan kinderjaren komen tot leven.

Andere vrijwilligers hebben gerepareerd aan strijkijzers, stofzuigers, kleding, fietsen, geluidsapparatuur, computers en printers. Niet te vergeten: koffieapparaten en schemerlampen. In totaal kwamen 86 voorwerpen aan bod, waarvan zeventig procent slaagde. Dat betekent minder afval, een bijdrage aan de duurzaamheid van Oegstgeest.

Het volgende Repair Café is op 27 februari, weer in het Dorpscentrum. Dan is er extra aandacht voor ‘speelgoed, kinderen en duurzaamheid’, een onderwerp dat op enkele basisscholen behandeld zal worden, ook weer met medewerking van het Milieu Educatie Centrum.