Onmisbare tosti’s via Repair Café weer op het bord

‘Een oud beestje, ja, waar veel emotie aan vast zit’, vertelde de man die zaterdag Repair Café Oegstgeest bezocht in het Dorpscentrum. Hij wees naar een buitenmodel broodrooster waaruit vrijwillig reparateur Fred de kapotte elektrische elementen demonteerde. ‘Hij komt uit het ouderlijk huis van mijn vrouw en is daarom erg belangrijk voor ons.’

Het apparaat roostert niet alleen brood maar kan ook tosti’s maken. ‘Hiervoor wordt hij iedere dag gebruikt, ik kan niet zonder’, bekende de eigenaar. Intussen had Fred in twee elementen de gloeidraad hersteld. Bij de derde plaat lukte dat niet meer. ‘Als u nu zelf dit onderdeel via internet bestelt’, adviseerde de reparateur, ‘dan komt u volgende maand terug en monteer ik het derde element er graag in voor u.’ Een maand zonder tosti’s, als dat maar goed gaat.

IMG_9064Bew.a
Na het maken van de kofferschrijfmachine, bleef de stofkap (links) op de werktafel van reparateur Jaap liggen. Het onderdeel kan opgehaald worden tijdens het Repair Café van 22 april (foto Bram vd Loeff).

De handige vrouwen en mannen van het Repair Café moesten flink aanpoten om de stroom kapotte spullen de baas te blijven: kleding, fietsen, schemerlampen, radio’s, printers, stoelen, voor bijna alles vonden ze een oplossing. Het hoogtepunt bestond uit het slijpen, stellen, schoonmaken en oliën van alle soorten snoeigereedschap: heggenscharen, snoeischaren, takkenscharen en grasmaaiers. Zeker 36 bezoekers konden weer scherp de voorjaarstuin in.

Wie zich enorm amuseerde in het Café was de 14-jarige Ben, leerling 3 vwo van het Rijnlands Lyceum. In verband met zijn maatschappelijke stage draaide deze technisch geïnteresseerde jongen mee als tijdelijk vrijwilliger. Hij vormde een fraai duo met de 17-jarige Bas Juffermans, erkend reparatietalent; samen vonden ze met ettelijke bezoekers de oplossing voor elektrische problemen.

Het Café nam in totaal 165 kapotte voorwerpen in behandeling; een topdag voor zowel Repair Café Oegstgeest als het Dorpscentrum dat zijn naam opnieuw eer aandeed. Het volgende Café vindt plaats op zaterdagmorgen 22 april, op dezelfde plaats. Dat is ook het moment dat de eigenaar van een gerepareerde kofferschrijfmachine de bijbehorende stofkap kan ophalen.