De blikken politieauto draait weer om zijn as

Twee jongens keken gelukkig naar de nieuwe remkabel op hun crossfiets. Twee kleine meisjes zagen hoe de broekspijpjes van hun spijkerbroeken gezoomd werden. Een oudere man oogde tevreden met de gelijmde verbindingen in zijn houten stoel. Een vrouw van middelbare leeftijd beleefde plezier toen de blikken politieauto – speelgoed van 45 jaar geleden – weer  rondjes draaide om zijn as, zoals het ooit bedoeld was.

Het was zaterdag 22 februari in de Rehobothkerk aan de Lijtweg een komen en gaan van mensen die voor hun te repareren spullen assistentie vroegen aan de vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest. In drie uur tijd is aan 84 voorwerpen gesleuteld door 16 reparateurs, veelal samen met de eigenaar. In de meeste gevallen leidde dit tot positief resultaat zodat het ding uiteindelijk niet op de vuilnishoop zal eindigen. Als altijd, was de belangstelling het grootst voor reparaties in de categorie ‘elektrisch en elektronisch’. Daar vormde zich zelfs een wachtlijst omdat door vakantie en ziekte deze keer iets minder specialisten op dit terrein actief waren. De wachtenden brachten de tijd door met een praatje, koffie, thee en een koekje aan de leestafel met boeken en informatie over klusjes in en om huis, een mooie service van de bibliotheek van Oegstgeest.

Twee jonge bezoeksters genoten zaterdag van hun reparatie-moment: het beeldje werd gelijmd en het knuffelbeest geheeld door vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest.  Foto Frans Malten
Twee jonge bezoeksters genoten zaterdag van hun reparatie-moment: het beeldje werd gelijmd en het knuffelbeest geheeld door vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest. Foto Frans Malten

Klik hier voor nog meer foto’s.

Hoe het Repair Café in een behoefte voorziet, bleek zaterdag uit de ervaringen van een Italiaanse dame die sinds enige tijd in ons dorp woont. Haar fraaie stoomstrijkijzer, natuurlijk van een Italiaans merk, vertoonde kuren in de stoomproductie. Plaatselijke witgoedzaken konden haar helaas niet van dienst zijn met reparatie omdat het buitenlandse fabrikaat buiten allerlei garantiebepalingen valt. De reparateurs van het Repair Café spoorden niet alleen vlot het defect op maar zegden ook toe het bewuste onderdeel te bestellen. De reparatie kan alsnog uitgevoerd worden op 22 maart, in de Montessorischool aan de Lange Voort.

Met een houten kistje onder haar arm zorgde een oudere dame voor een bijzonder moment in het drukke café. Zij overhandigde ons een hele set handgereedschap, van hamers en moersleutels tot de altijd handige combinatietang. Deze materialen kwamen uit de hobbyschuur van haar overleden echtgenoot en het deed haar goed deze te schenken aan de Oegstgeester ploeg van vrijwillige reparateurs.

Typerend voor het Repair Café was ook wat zich kort afspeelde aan het buffet. Een oudere bezoeker zou graag een tweede koffie bestellen maar kon slechts met groot geld betalen. Om te voorkomen dat de koffiekas in één klap door alle wisselgeld zou raken, haalde een dame het gewenste kleingeld tevoorschijn en betaalde soepel voor de man. Het gebaar vormde de opening voor een geanimeerd gesprek tussen twee mensen die een moment eerder nog ‘vreemden’ voor elkaar waren. Een echt Repair Café-moment.