Alle berichten van Administrator

Repair Café vervult goede voornemens voor 2019

Alles wat in 2018 kapot ging al begin 2019 repareren? Ja, dat goede voornemen voor het nieuwe jaar komt uit door zaterdag 12 januari een bezoek te brengen aan Repair Café Oegstgeest. Hier helpen vrijwilligers iedereen die kapotte spullen uit het huishouden wil herstellen in plaats van weg te gooien. Het gezellige Feest van Reparatie en Ontmoeting heerst van 10.00 tot 13.00 uur in het Dorpscentrum aan de Lijtweg 9.

De mannen en vrouwen van Repair Café Oegstgeest zijn ieder ervaren op hun gebied; sommigen zijn echt specialist. Ze helpen graag bij het maken van alles in het huishouden dat kapot ging maar nog niet weg hoeft: meubels, kleding, verlichting, speelgoed, elektrische apparaten, fietsen, elektronica, computers en aanverwante spullen. Dit spaart de portemonnee, voorkomt meer afval en klimaatschade. De reparateur laat zien hoe je het eventueel zelf kunt doen. Een vrijwillige bijdrage aan het Café wordt zeer op prijs gesteld.
Meer op www.repaircafeoegstgeest.nl.

Een goed voornemen voor 2019: mooie spullen repareren in samenwerking met Repair Café Oegstgeest.
Foto PR/RCO

Gezellig repareren met het Repair Café

Van rammelkast naar fiets. Van schroothoop naar broodrooster. Van scheur naar mooi shirt. Deze kleine wondertjes voltrekken zich zaterdag 27 februari in het Dorpscentrum, Lijtweg 9, tussen 10.00 en 13.00 uur. Bezoekers krijgen hulp van vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest om kapotte spullen uit het huishouden te repareren.

Ook voor speelgoed geldt: ‘Weggooien? Mooi niet!’ Repair Café Oegstgeest helpt op 27 februari bij het repareren van alles dat de moeite waard is. Foto PR, Frans Malten
Ook voor speelgoed geldt: ‘Weggooien? Mooi niet!’ Repair Café Oegstgeest helpt op 27 februari bij het repareren van alles dat de moeite waard is. Foto PR, Frans Malten

Het Dorpscentrum is de ideale ontmoetingsplaats voor Oegstgeest. Hier kan iedereen gratis zijn eigen kapotte spullen (leren) repareren met hulp van handige dorpsgenoten. De vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest zijn deskundig op allerlei gebieden: kleding en textiel, computers en aanverwante zaken, fietsen, elektrische en elektronische apparaten, speelgoed, keramiek, plastic en metaal. Dingen samen weer maken levert een tevreden gevoel op. Het spaart het milieu en betekent minder afval.

Bovendien zorgt het Café altijd voor gezelligheid in de grote zaal van het Dorpscentrum. Dorpsgenoten ontmoeten elkaar weer eens bij de koffie of thee; voor kinderen is er limonade. Er ligt informatie en gereedschap voor wie zelf aan de slag wil gaan.

Repair Café redt waardevolle spullen

Kapotte handschoenen, defecte elektrische dekens, een mini kerstboom met haperende lichtjes. Het was echt januari, als je zag wat bezoekers zaterdag binnenbrachten bij Repair Café Oegstgeest. Het was warm, gezellig en druk in de Grote Zaal van woonzorgcentrum Rustenborch en verpleeghuis Van Wijckerslooth. Bezoekers en vrijwillige reparateurs werkten samen om zoveel mogelijk kapotte spullen uit het huishouden weer te maken.

Een medewerkster van de Marente-huizen buigt zich met vrijwillig reparateur Cees Juffermans over een stilgevallen naaimachine
Een medewerkster van de Marente-huizen buigt zich met vrijwillig reparateur Cees Juffermans over een stilgevallen naaimachine

Foto Bram van der Loeff

Er werden spijkerbroeken ingekort, snoeischaren geslepen, acht fietsen gerepareerd, radiocassetterecorders hersteld, printers aan de praat gekregen en vele staande lampen tot leven gebracht. Ook lukte het om spullen te repareren voor bewoners van de twee tehuizen. Hout, kunststof, keramiek of leer, de mannen en vrouwen van het Repair Café hadden genoeg kennis en techniek in huis om waardevolle dingen te redden van de afvalberg. Van de 105 kapotte voorwerpen gingen er bijna 70 weer gemaakt mee naar huis. Om al die werklust op peil te houden was de lunch voor vrijwilligers bijzonder welkom, met dank aan Jumbo en Albert Heijn Irislaan.
Reparateur Theo ruimde met een blij gevoel zijn werktafel op. ‘Van de tien dingen die ik moest maken, zijn er ook tien gelukt. Nog nooit meegemaakt. Maar ja, ik bofte wel met de laatste, een broodmachine die opeens niet meer werkte. Toen ik hem ondersteboven hield, zat daar een schakelaar die door de eigenaresse ongemerkt op uit was gezet!’

Repair Café Oegstgeest is op zaterdag 27 februari weer actief van 10 tot 13 uur. Dan in de grote zaal van het Dorpscentrum, Lijtweg 9.

Repair Café helpt mooie spullen te behouden

‘Eigenlijk te mooi om weg te gooien.’ Een wollen truitje met een gat. Een stoel met losse poot. Een broodrooster die niet meer werkt. Een computer met kuren. Vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest helpen graag en gratis bij het repareren. Iedereen met kapotte spullen kan op 23 januari tussen 10 en 13 uur binnenlopen in de Grote Zaal van woonzorgcentrum Rustenborch en verpleeghuis Van Wijckerslooth. Het adres is Van Wijckersloothplein 1, makkelijk te bereiken vanaf het parkeerterreintje aan de Rhijngeesterstraatweg.

Bij Repair Café Oegstgeest zijn vrouwen en mannen vrijwillig actief om met bezoekers kapotte dingen te herstellen. Waardevolle of dierbare spullen die we allemaal thuis gebruiken: kleding en textiel, huishoudelijke apparaten, lampen, meubels, fietsen, speelgoed, dingen van hout, kunststof, aardewerk of metaal. En ook een computer, printer of mobiele telefoon komen vaak weer aan de praat door hulp in het Café. Eventuele materiaalkosten worden verrekend, in overleg.

Repareren met het Repair Café levert allerlei pluspunten op. Het is goed voor de portemonnee want je stelt een aankoop uit. Je gooit het voorwerp niet weg, dat spaart het milieu. En het Café levert gezelligheid op en ontmoeting met dorpsgenoten, zeker in het mooie restaurant van Rustenborch en Van Wijckerslooth. Een goede gelegenheid om ook even een babbeltje te maken met bewoners van het verzorgingshuis en aanleunwoningen. De koffie staat klaar, voor kinderen is er limonade.

Deze kroonluchter bijvoorbeeld kan weer schitteren met deskundige hulp van Repair Café Oegstgeest op 23 januari.
Deze kroonluchter bijvoorbeeld kan weer schitteren met deskundige hulp van Repair Café Oegstgeest op 23 januari.

Foto Frans Malten

Onmisbare spullen weer gemaakt in Repair Café

Remkabels herstellen, voor- en achterlichtjes weer laten branden, nieuwe buitenbanden monteren. Hassan, Hans en Saer gunden zich zaterdag nauwelijks koffie of brood, het aanbod kapotte fietsen was uitzonderlijk groot. In drie uur tijd brachten ze in het Dorpscentrum wel vijftien fietsen terug in goede conditie.

Reparateur George van Repair Café Oegstgeest wist uiteindelijk ook deze staande lamp weer aan de praat te krijgen.
Reparateur George van Repair Café Oegstgeest wist uiteindelijk ook deze staande lamp weer aan de praat te krijgen.

Klik hier voor meer foto’s van deze dag.

 Van de 120 ingebrachte voorwerpen slaagde de gratis reparatie in 70 gevallen. Waarmee  bezoekers en vrijwilligers samen weer aardig bijdroegen aan het streven van Oegstgeest om de afvalberg zo veel mogelijk te beperken.
Het gonsde van de drukte en gezelligheid in de grote zaal van het Dorpscentrum. Aan de tafel voor kledingreparatie nam Heleen de te lange mouwen van een poloshirt in. Een dame liet in een ruime winterrok twee diepe steekzakken naaien. Daar kan ze voortaan haar persoonlijke spullen in bewaren en rijzen er geen problemen als zij weer eens haar handtas bij iemand laat staan.
Dirk en Bas herstelden de stroomverbindingen in een forse stekker, waardoor een vierpits kookplaat weer volop ging werken. Magnetrons, koffieapparaten, cd-spelers en stofzuigers – de meeste gingen gerepareerd mee terug naar huis, tot opluchting van de eigenaar en genoegen van de reparateur.
Bij Arnoud, goed in computers, was te zien hoe de ict-techniek onmisbaar is op iedere leeftijd. Voor een 4-jarig kind ontdeed hij de contacten van een spelcomputer van gemorste limonade zodat alle muziekfuncties terugkeerden. Voor twee broers van 6 en 8 maakte hij een trage laptop weer razend snel door overbodige programma’s te wissen. En voor een oudere dame wist hij de geheime code te kraken waarmee haar iPad voor altijd op slot zat. Na het aanbrengen van  de nieuwste Apple software voorzag hij de iPad ook nog van Skype. Via de beeld-en-spraakverbinding kan de eigenaresse deze week getuige zijn van de bruiloft van een familielid in India.
Vanwege Kerstmis is er geen Repair Café op 26 december. Op 23 januari 2016 staat Repair Café Oegstgeest in woonzorgcentrum Rustenborch en verpleeghuis Van Wijckerslooth, aan het Wijckersloothplein 1. Weer van 10 tot 13 uur.

Via Repair Café Oegstgeest genieten van het voorjaar

Kapotte spullen in en om huis, wat doe je ermee? Niet zomaar weggooien, in ieder geval. Breng ze mee naar het Repair Café van Oegstgeest. Daar zitten handige vrijwilligers die graag helpen om het ding te maken. Het is gratis, goed voor het milieu en nog gezellig ook. Deze keer staat het Café in het teken van de lente. Bovendien gaat er iets bijzonders gebeuren, zo tussen 11 en 11.30 uur. Kom zaterdag 25 april, tussen 10.00 en 13.00 uur, naar buurthuis De Kratong aan de Curaçaostraat 18. Een gezellige gelegenheid, georganiseerd in samenwerking met Buurtvereniging Buitenlust.

Samen met de vrouwen en mannen van het Repair Café herstellen bezoekers van alles en nog wat: elektrische apparaten, meubels, speelgoed, fietsen, kleding, computers en alles wat daarmee te maken heeft. De reparateurs zijn deskundig en hebben er lol in het ding met de eigenaar in goede staat te brengen. Zes van de tien keer lukt dat ook.

In het voorjaar is er veel meer dat gemaakt kan worden. Denk eens aan de kapotte tuinstoel, parasol, barbecue en het vogelhuisje. Die hoeven niet weg, als ze via het Repair Café nog hersteld kunnen worden.

Tuinliefhebbers opgelet: vanwege het voorjaar moeten de heggenschaar, snoeischaar of grasmaaier weer schoon en scherp zijn. Het Repair Café helpt bij het onderhoud van dit gereedschap. Wie wil, krijgt van een deskundige les in het slijpen en afstellen in de workshop ‘Scherp de tuin in’.

Snoeischaar en heggenschaar worden weer heerlijk scherp met een wetsteentje. Dat leer je zelf te doen in de workshop ‘Scherp de tuin in’ van Repair Café Oegstgeest op 25 april in buurthuis De Kratong (foto Frans Malten).
Snoeischaar en heggenschaar worden weer heerlijk scherp met een wetsteentje. Dat leer je zelf te doen in de workshop ‘Scherp de tuin in’ van Repair Café Oegstgeest op 25 april in buurthuis De Kratong (foto Frans Malten).

Koffie, thee, limonade en een koekje staan klaar. Dus breng gerust ook kinderen mee bij deze activiteit vol gezelligheid, ontmoeting en waardering.

Verder: www.buitenlust.info, Oegstgeester Courant, Witte Weekblad, twitter en Facebook.

Leven astronaut gered op planeet Repair Café Oegstgeest

Planeet Repair Café Oegstgeest ontving zaterdag opwindend bezoek uit de ruimte. Buzz Lightyear, de kordate astronaut uit de film Toy Story, maakte een noodlanding op de tafelmat van Theo Juffermans. Deze vrijwilliger, vakman in elektra en elektronica, glom van plezier dat de ruimteheld uit alle sterren juist hem koos voor een levensreddende operatie.

‘Alle systemen falen. Overlijdenskans zeer groot’, was de boodschap die het Disneyfiguurtje nog net via zijn eigenares wist uit te zenden. Met fijne schroevendraaiertjes kon Theo toegang krijgen tot het zenuwcentrum van Buzz. Tien jaar oude batterijen waren echt wel aan verversing toe. Het lamme kabeltje in de rechterarm en de beweegbare stuurraketjes in het ruimtepak waren ook zo gefikst. Met één druk op de knop klonk het bekende ‘I am Buzz Lightyear; I come in peace’. En flits, daar steeg de ruimtereiziger weer op, terug naar de veilige basis van een ouderlijk huis in Oegstgeest waar hij al 17 jaar logeert. Met de belofte – zo gaat dat in Disneysprookjes – dat als zijn baasje (nu 21), ooit nog gaat trouwen, Buzz zich voorgoed aan zijn zijde schaart om samen nieuwe heldendaden te verrichten.

IMG_6411
Reparateur Theo Juffermans van Repair Café Oegstgeest onderzoekt astronaut Buzz Lightyear voor de levensreddende operatie (foto Frans Malten)

 

Niet iedere klus in het Repair Café van 28 maart liep voorspoedig. Een liefhebber van Engels meubilair bezocht de open werkplaats in het Dorpscentrum met een curieuze houten constructie. Het betrof het onderstel van een honderd jaar oude boekenmolen. Een poot met zwenkwieltje was afgebroken en het centrale kruisverband lag uit elkaar. Vrijwilliger George Bordewijk was geruime tijd in de weer met houtlijm en klemmen, om te ontdekken dat dit niet afdoende was. Uiteindelijk bleken toch schroeven nodig om de lijm op de langere duur te laten hechten, met de aantekening dat daarna die lelijke schroeven verwijderd zouden kunnen worden.

Ondertussen repareerden andere vrijwilligers een stoet aan gebruiksvoorwerpen uit het huishouden: schuur- en boormachines, kleding, lampen, koffiemachines, digitale camera’s, fietsen, stofzuigers en geluidsapparatuur. Samen zo’n 80 stuks. In zeven van de tien keer lukte het ook echt om deze spullen te redden van de afvalberg. Om 12 uur was er voor de reparateurs een lunch, mogelijk gemaakt door Albert Heijn Lange Voort en Jumbo.

Het volgende Café is op 25 april, dan in lentesfeer. Het vindt plaats in Buurthuis De Kratong in de Indische Buurt, Curaçaostraat 18, in samenwerking met Buurtvereniging Buitenlust. Zie verder: www.buitenlust.info, twitter en facebook.

 

Samen spullen herstellen bij Repair Café

Gaat er iets in of rond het huis kapot, gooi het dan niet meteen weg. Vaak is de schade best te herstellen. Wie zelf niet handig is, bezoekt op zaterdag 28 maart het Repair Café van Oegstgeest. De vrijwilligers zitten tussen 10.00 en 13.00 uur klaar in het Dorpscentrum (Lijtweg 9) om samen met de eigenaar allerlei spullen te repareren. Het is gratis, gezellig en goed voor het milieu.

Reparateurs van Repair Café Oegstgeest zijn thuis op velerlei gebied: elektra, elektronica, hout en meubels, textiel, fietsen, speelgoed, ict en aanverwante zaken. In zes van de tien gevallen lukt het om de aangeboden spullen echt te repareren. Dit gebeurt in goed samenspel tussen de bezoeker en de reparateur. Mensen die slechts behoefte hebben aan advies van een deskundige, kunnen zelf aan de slag met gereedschap en materialen.

Het Café levert ook gezellige ontmoeting op. In ongedwongen sfeer spreken bekenden en onbekenden met elkaar. De leestafel, verzorgd door de Openbare Bibliotheek, biedt informatie over reparatiewerk en doe-het-zelf technieken. Er is koffie beschikbaar, thee en een koekje, plus limonade voor kinderen.

Garage Détom (Rhijngeesterstraatweg 42) heeft een sympathieke actie in het leven geroepen. Wie bij de Peutpomp benzine of diesel tankt, krijgt een zg Schenkbon. Die houdt in dat de garage voor iedere getankte liter één cent beschikbaar stelt voor een goed doel of vereniging in Oegstgeest. De klant bepaalt zelf waar de gift terecht komt door de bon in de ‘brievenbus’ van het betreffende doel of vereniging te stoppen. Een elektronisch bord bij de receptie toont meteen de score. Repair Café Oegstgeest is blij één van de organisaties te zijn die mag meedelen in de opbrengst van dit hartverwarmende gebaar.

Meer op twitter en facebook.

IMG_6135
Bezoeker en reparateur buigen zich samen over het mankement. Op die manier slaagt zestig procent van de reparaties bij Repair Café Oegstgeest op 28 maart in het Dorpscentrum.