Veel bezoekers bij reparatiefeest van Repair Café en winkels Lange Voort

Oegstgeest is zaterdag weer een stukje groener geworden door gezamenlijk optreden van ondernemers van de Lange Voort en vrijwilligers van het Repair Café. Ingespannen werkend hebben ze samen 140 kapotte spullen uit Oegstgeester huishoudens onderzocht en zo mogelijk meteen gerepareerd. Winkeliers leverden gratis onderhoud of advies waardoor allerlei dingen thuis een langer leven kregen, dus niet weggegooid werden. Enthousiast bleef het publiek drie uur lang naar de grote, witte tent bij het winkelcentrum komen om het feest van de reparatie te vieren.

RCO op Lange Voort 230
Prinsesje kijkt hoe tovenaar Bert van Repair Café Oegstgeest alles weer goed maakt, zelfs een stofzuigermond. Vrijwilligers en ondernemers leverden afgelopen zaterdag samen gratis diensten en advies voor meer duurzaamheid in het dorp (foto Frans Malten).

Meer foto’s onder de knop foto’s

‘Melkschuimer!’, ‘pianoscharnier!’, ‘zwart jurkje!’, ‘antieke klok!’, ‘keyboard!’. Met luide stem koppelde een werkverdeler iedere bezoeker aan een van de 20 kundige reparateurs (m/v) van het Repair Café. De vrijwilligers waren zaterdag versterkt met vakmensen van winkelcentrum Lange Voort. Bike Totaal Van Hulst nam fietsen onder handen, vooral de verlichting. Alexander Juwelier bracht sieraden en horloges terug in opperbeste staat. Electro World vertelde hoe de wasmachine langer blijft werken dankzij af en toe een schoonmaakbeurt en minder wasmiddel. Uit hun band gescheurde boeken hervonden hun stevigheid bij Bibliotheek Bollenstreek. Voor alle vragen over pc’s en wat daarmee samenhangt kon iedereen terecht bij Micromax Computers.

‘Duurzaamheid is belangrijk, daar zetten wij, ondernemers, ons voor in’, verklaarde Herman Klaver, voorzitter van winkeliersvereniging Lange Voort, toen hij ’s morgens het startsein gaf voor de werkzaamheden. Om het reparatie’vuur’ van alle nijvere medewerkers brandend te houden kwamen weer andere winkels in beweging: Albert Heijn, Jumbo, Fromagerie du Patron en Visgilde Hugo van der Mey zorgden voor lekkere happen en dranken. Ook de spekkoeken die een opgetogen bezoekster aanbood, gingen er goed in.

Dat de zakelijke belangen van lokale ondernemers best samen kunnen gaan met gratis reparaties door vrijwilligers van het Repair Café, ook dat bleek zaterdag. Van een koptelefoon was het snoer gebroken vlak achter de in rubber gegoten stekker. Op advies van reparateur Arnoud kocht de bezoeker bij Electro World een nieuw, demonteerbaar stekkertje. Terug in de tent was dat in een oogwenk aan de draad geschroefd en leverde het zelfs een steviger verbinding op. Alle partijen blij. Van de vele kapotte spullen die op tafel kwamen, zijn er 85 gerepareerd weer mee naar huis gegaan. De andere vormden een klus voor echte vaklieden of konden met een gerust hart weggegooid worden.

Op 24 oktober, tussen 10 en 13 uur, is Repair Café Oegstgeest opnieuw actief in het Dorpscentrum, Lijtweg 9.