Kids Repair Class

Kids Repair Class

Kapotte spullen niet weggooien, maar zelf weer maken. Voor leerlingen van de bovenbouw van basisscholen is het een verrassende ervaring die Repair Café Oegstgeest ze graag biedt onder schooltijd. De kinderen kunnen stap-voor-stap enkele basale reparatietechnieken leren, toegepast op hun eigen dierbare bezittingen of op hulpmiddelen en materialen in de klas.

Reparateurs van Repair Café Oegstgeest komen dit schooljaar naar enkele Oegstgeester basisscholen om met kinderen in de bovenbouw te werken. Zo ontdekken de leerlingen dat ze ook zelf mankementen kunnen herstellen. Denk bijvoorbeeld aan allerlei persoonlijke  eigendommen, zoals kleding, knuffels, schooltassen, fietsen, speelgoed (mechanisch of elektrisch), of kleine huishoudelijke apparaten. Ook kunnen ze kleine meubelen en hulpmiddelen van school samen aanpakken. Hierdoor raken de leerlingen bekend met diverse reparatietechnieken.

De leerlingen gaan onder deskundige begeleiding van vrijwilligers praktisch aan het werk met naald en draad (voor bijvoorbeeld knuffels), de naaimachine (voor kleding) en met eenvoudig gereedschap om speelgoed of schoolmateriaal te repareren. Ze glimmen van trots als hun reparatie slaagt en leren zo dat ze duurzaam bezig zijn. Ze gaan inzien dat allerlei kapotte spullen niet meteen weggegooid hoeven te worden maar vaak nog gemaakt kunnen worden.

Vroegtijdig overleg tussen school en Repair Café Oegstgeest is noodzakelijk. Want de groep vrijwilligers kan niet alle scholen bezoeken. Goede voorbereidingen zijn beslist noodzakelijk en dragen bij aan een geslaagde ochtend. Daarom voert Repair Café Oegstgeest vooraf overleg met de schoolleiding (coördinator), onder meer over:

  • de ruimte: een aula, hal of diverse geschakelde lokalen waar gewerkt kan worden,
  • stevige tafels om de diverse technieken in een carrousel uit te voeren,
  • assistentie van enkele ouders met (eenvoudige) klusvaardigheden.

Aanmelden

 Een school stuurt een aanvraag voor een ochtend Kids Repair Class per mail naar repaircafeoegstgeest@gmail.com. Vermeld daarbij de gewenste periode. Een bestuurslid van het Repair Café zal dan contact opnemen met de coördinator van de betreffende school. Vervolgens wordt de datum in overleg vastgesteld. Dit zal altijd in de derde week van de maand zijn, op een woensdag- of vrijdagochtend. Dit in verband met de beschikbaarheid van de vrijwilligers. Meer informatie op deze website.

 

Een kapotte knuffel kun je zelf oplappen (foto: Martin Waalboer)
Een kapotte knuffel kun je zelf oplappen (foto: Martin Waalboer)

 

Een mankement aan elektrisch speelgoed kan vaak verholpen worden (foto: Martin Waalboer)
Een mankement aan elektrisch speelgoed kan vaak verholpen worden
(foto: Martin Waalboer)

 

Zo pak je een lekke fietsband aan (foto: Martin Waalboer)
Zo pak je een lekke fietsband aan (foto: Martin Waalboer)

 

Een Senseo zit best ingewikkeld in elkaar (foto: Martin Waalboer)
Een Senseo zit best ingewikkeld in elkaar (foto: Martin Waalboer)

 

 

 

Weggooien? Mooi niet!