Zelf je kapotte dingen maken in Kids Repair Café

Schoolkinderen kunnen woensdagmiddag, 19 juni, hun kapotte spullen weer maken. Ze doen dit samen met mensen die daar goed in zijn: de vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest. Dit heet het Kids Repair Café en daarvoor kunnen basisschoolleerlingen uit Leiden en omgeving één keer per maand vrij binnenlopen bij het Dorpscentrum (Lijtweg 9), tussen 13.30 en 16.30 uur.

Ieder kind vindt het jammer als iets dierbaars stuk gaat – een knuffel, speelgoed, rugzak, wekker, shirt, broek of fiets. Zomaar weggooien hoeft niet, vaak is het nog te maken. In het Kids Repair Café wordt repareren leuk; vaak ontdekken kinderen dat ze meer kunnen dan ze misschien dachten. Natuurlijk is het ook duurzaam om te doen.
De mensen van Repair Café Oegstgeest hebben veel ervaring en willen aan kinderen (7 tot 12 jaar) alles graag uitleggen, laten zien en samen aan de slag gaan. Er staat allerlei gereedschap klaar om lekker te werken.
Wie niets heeft dat gemaakt moet worden, kan toch komen. Want er valt van alles te doen op technisch gebied: solderen, timmeren, lijmen, zagen, hoe elektriciteit werkt of hoe je op de naaimachine leuke dingen maakt. Op deze website (scroll omlaag naar 26 februari 2024) staat ook een duidelijk filmpje over het Kids Repair Café, gemaakt door Sleutelstad.

Veel te mooi om weg te gooien; eerst eens proberen het weer te maken. Foto RCO/PR