Categorie archief: Geen categorie

Repair Café hielp om spulletjes met betekenis weer te maken

Vlot spoorde elektrotechnicus Fred Kieft het defect op: een doorgebrande zekering had de luidsprekerbox het zwijgen opgelegd. Het onderdeeltje was nog niet vernieuwd of de eigenaar, de 13-jarige Niek, merkte zakelijk op: ‘Mag ik even checken of hij het wel doet?’ Hij haalde een schakelaar over, zag een controlelampje oplichten en grijnsde verheugd: ‘Nu kan ik weer muziek beluisteren op mijn kamer. Zo’n goede installatie!’

 Het was een van de vele succesjes die Repair Café Oegstgeest boekte op zaterdag 27 juni in het Vogelnest, het gezellige honk van speeltuin Vogelwijk aan de Nachtegaallaan op de grens van Leiden en Oegstgeest. Zo’n 80 personen, de meesten uit de directe omgeving, grepen de kans om kapotte spullen uit hun huishouden gratis te repareren, samen met de handige vrouwen en mannen van het Repair Café. In 65 procent van de gevallen lukte dat ook werkelijk.

‘Spulletjes’ kennen voor de eigenaar vaak meer betekenis dan je kunt vermoeden. Zo riep een houten boekensteun, in de vorm van een olifantje, bij een oudere dame dierbare herinneringen aan haar vader op. Reden voor reparateur Friso om het afgebroken slagtandje liefdevol te lijmen. Een jongetje van 3 jaar had een gat geprikt in een grote fitnessbal, nu net op het moment dat zijn moeder met dit hulpmiddel veel oefeningen wil doen wegens een vergevorderde zwangerschap. Reparateur Cor wist het lek te dichten en wenste de aanstaande moeder veel sterkte.

Lina (9), Pien (11), Britt (9) en nog vier kinderen lieten zich inwijden in de kunst van het plakken van een lekke fietsband. Dat vroeg veel inzicht en kracht van ze, maar gelukkig waren buurtvader André van der Vooren en fietsenwinkel Bike Totaal Van Hulst erbij om de jonge reparateurs op het juiste spoor te helpen. In de openluchtpraktijk van de poppendokter bleef het rustig: maar één patiënt.

Gereedschappen maken allerlei geluiden, vogels doen dat ook. Het zangkoor Vogel Vocaal trad 15 minuten op en streelde met drie- en vierstemmige zang de oren van bezoekers en vrijwilligers. Tussen het maken van koffiemachines, broodroosters, lampen, stofzuigers, handtassen en zes (!) naaimachines was er ook aandacht voor Bas Juffermans, met 14 jaar het jongste lid van de reparatieploeg. Hij werd nog eens gehuldigd voor zijn hoge score bij de Oegstgeester Pluim, de prijs voor goed vrijwilligerswerk. Met slechts enkele punten verschil ten opzichte van de uiteindelijke winnaar genoot hij veel waardering van het publiek, goed voor een derde plaats.

IMG_5663
Vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest brachten zes naaimachines weer in het gareel. Veelal door de onder- en bovendraad op de juiste spanning te brengen.

Op zaterdag 22 augustus, van 10.00 tot 13.00 uur, is Repair Café Oegstgeest weer actief. Dan in activiteitencentrum Jottem, Louise de Colignylaan 29, Oegstgeest.