Oprichter Hiltermann uitgezwaaid bij Repair Café

Bij Repair Café Oegstgeest was het feest, zaterdag 26 maart. Oprichter Tet Hiltermann nam afscheid van de karavaan van handige dorpsgenoten die iedereen gratis helpen met het maken van kapotte dingen in en om huis. Ook veel anderen maakten van de gelegenheid gebruik haar de hand te schudden en een stukje taart mee te eten.

 12888772_1147784318588949_969421297256908366_o

Er klonk veel waardering voor haar initiatief dat drie jaar geleden leidde tot het eerste Café en dat nu geldt als een drukbezochte maandelijkse ontmoetingsplaats met reparatiediensten door vrijwilligers.

Het uitzwaaien van Hiltermann vond plaats in de ruimten van K&O en bibliotheek Oegstgeest, de locatie waar het Café in mei 2013 ten doop was gehouden. ‘Het bleek een direct succes, met grote aantrekkingskracht voor bezoekers en reparateurs’, blikte Lia de Ridder terug in haar dankwoord namens de bevolking. Ze wees erop dat maandelijks tussen 70 en 120 mensen het Café bezoeken en zich door bijna 40 vrijwilligers laten bijstaan bij het herstellen van kapot huisraad. ‘Daarmee is het één van de succesvolste Repair Cafés van Nederland. Dat het zo hard loopt, is grotendeels toe te schrijven aan Tets constante inzet en enthousiasme.’

Hiltermann zelf schreef de populariteit van het Café (‘ik ben overdonderd door het succes’) toe aan de bevolking van Oegstgeest. Die pikte vlot de bedoelingen op van deze nieuwe tak van vrijwilligerswerk: met en voor elkaar repareren in plaats van weggooien, duurzaam, spontaan en gezellig, open voor iedereen. ‘Ons land telt ruim 300 Cafés, in Europa en andere werelddelen zijn er nog eens 700. Samen repareren zij iedere maand 18.000 kapotte voorwerpen. We zijn dus onderdeel van een wereldwijde beweging. Afgezet tegen de ontzagwekkende milieukwesties op aarde lijken onze inspanningen klein. Maar klein is dus wel het nieuwe groot.’

Jos Roeffen, wethouder voor onder andere milieu en duurzaamheid, vond dat de gemeente boft met inwoners zoals Tet Hiltermann. ‘Door haar hebben we hier niet alleen een goed lopend Café, het is ook een vrijwilligerszaak van en voor de gemeenschap, met gezelligheid en verbindend vermogen. Zojuist zei Tet het gevoel te hebben met pensioen te gaan. Eerlijk gezegd geloof ik niet dat deze dame stopt met actief zijn voor mensen in ons dorp. We gaan nog wel meer horen van haar.’

In het Café zijn 85 voorwerpen ingebracht. Bij 55 dingen lukte de reparatie of het onderhoud. Veel bezoekers grepen de gelegenheid aan om tuingereedschap te laten slijpen.

Op zaterdag 23 april is Repair Café Oegstgeest actief tussen 10 en 13 uur in het Dorpscentrum aan de Lijtweg.