Fietsersbond en Repair Café pakken fietsverlichting aan

Koplamp aan, achterlicht aan. Dat scheelt een hoop ellendige incidenten voor fietsers die deze winter vaak door het donker rijden. Het voorkomt ook schrik en ergernis bij automobilisten. Daarom zorgen Repair Café Oegstgeest en de Fietsersbond zaterdag 5 november voor het repareren van fietsverlichting. De actie voor meer veiligheid in het verkeer vindt plaats in en bij het Dorpscentrum, Lijtweg 9. Het Repair Café is actief van 10 tot 13 uur; de Fietsersbond van 10 tot 15 uur.

In ieder huishouden gaat wel eens iets kapot. Vaak volstaat een eenvoudige reparatie om het probleem te verhelpen. Het mooie ding kan dan weer gebruikt worden in plaats van het weg te gooien. Bij het Repair Café werken vrijwilligers (m/v) met verstand van allerlei materialen en technieken aan de kapotte spullen die bezoekers meebrengen. Met liefde en plezier herstellen ze dingen zoals meubels, kleding en textiel, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed, computers en bijbehorende apparatuur. Dat gebeurt samen met de eigenaar die daardoor ook wat handigheid opdoet. Natuurlijk spaart dat afval uit, is het beter voor het klimaat en scheelt het in de portemonnee. Bovendien levert het leuke contacten en gezelligheid op. Een vrijwillige bijdrage voor het Café wordt op prijs gesteld.

Goede fietsverlichting maakt de kans op een aanrijding in het donker 20 procent kleiner. Daarom komen de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, regio Holland Rijnland en gemeenten in actie. De fietswinkel van Bike Totaal van Hulst (Lijtweg 6) herstelt op 5 november ook fietsverlichting; dan moeten slechts materiaalkosten betaald worden, arbeidsloon niet. In de actieweek van 7 tot 12 november geldt een korting van 10 procent op de totale kosten. Dat is altijd nog prettiger dan een boete voor onverlicht fietsen, want die bedraagt € 60.

Repair Café Oegstgeest en de Fietsersbond repareren 5 november fietsverlichting en zorgen  voor meer verkeersveiligheid in donkere wintermaanden. Foto PR/RCO