Kinderen leren kapotte dingen te maken in Kids Repair Café

Schoolkinderen kunnen woensdagmiddag, 17 januari, hun kapotte spullen weer maken. Ze doen dit samen met mensen die daar goed in zijn: de vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest. Dit heet het Kids Repair Café en daarvoor kunnen basisschoolleerlingen uit Oegstgeest vrij binnenlopen bij het Dorpscentrum (Lijtweg 9), tussen 13.30 en 16.30 uur. Het Milieu Educatie Centrum doet ook mee.

Kinderen vinden het jammer als iets moois stuk gaat – een knuffel, speelgoed, rugzak, wekker, bloes, broek of fiets. Zomaar weggooien hoeft niet, vaak is het nog te maken. In het Kids Repair Café wordt repareren leuk; vaak ontdekken kinderen dat ze meer kunnen dan ze misschien dachten. Natuurlijk is het ook duurzaam om te doen.
De mensen van Repair Café Oegstgeest hebben veel ervaring en willen aan kinderen (7 tot 12 jaar) alles graag uitleggen, laten zien en samen aan de slag gaan. Er ligt allerlei gereedschap klaar om lekker te werken. Verder vertellen vrijwilligers van het Milieu Educatie Centrum Oegstgeest wat duurzaamheid eigenlijk is en dat je dat op veel manieren ook zelf kunt doen.
Wie niets heeft dat gemaakt moet worden, kan toch komen. Want er valt van alles te doen: hoe je een houten fotolijstje maakt, solderen, timmeren, hoe elektriciteit werkt of hoe je op de naaimachine een telefoonhoesje of tasje maakt.

Ook al is het stuk, dan is bij voorbeeld speelgoed vaak nog te maken. In Kids Repair Café gaan kinderen en ervaren reparateurs samen aan het werk. Foto RCO/PR