Hulp bij het repareren van dingen waar je aan gehecht bent

Wat een plezier is het om een kapot ding weer gemaakt te krijgen. Om iets waar je aan gehecht bent, opnieuw te kunnen gebruiken. Soms kun je het zelf repareren, soms is hulp van een handige dorpsgenoot nodig. Vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest helpen zaterdag 28 februari bij het gratis herstellen van dingen die thuis kapot gingen maar te mooi zijn om al weg te gooien. Van 10.00 tot 13.00 uur kan iedereen terecht in de Grote Zaal van woonzorgcentrum Rustenborch en verpleeghuis Van Wijckerslooth, Van Wijckersloothplein1 in Oegstgeest.

Bij het Repair Café krijgt iedereen gratis en deskundig hulp bij het maken van allerlei kapotte spullen: elektrische apparaten, meubels, kleding en textiel, fietsen, computers en alles wat daarbij hoort, speelgoed, dingen van metaal, kunststof, keramiek en hout. Dat is goed voor het milieu en beperkt de afvalberg.

Foto februari aankondiging
Een kapotte keukenmachine is een goed voorbeeld van wat bezoekers en reparateurs bij Repair Café Oegstgeest samen kunnen herstellen.

Voormalig juwelier Dick Silvius werkt opnieuw mee om niet-digitale uurwerken in beweging te brengen, ook al moet hij zwaardere gevallen weleens verwijzen naar vakzaken met een atelier. Verder stelt Silvius de waarde van sieraden, goud en zilver bij benadering vast en hij vertelt uit welke edelmetalen het is gemaakt.

Goud, zilver en sieraden – veel mensen bezitten ze en willen het mooi houden. Daarom biedt zilver- en goudsmid Yvonne Verbeek, bekend van Parure Sieraden, op 28 februari hulp aan bij eenvoudige reparatie van kostbaarheden. Denk aan ringen, oorbellen, colliers, broches, sieraden met een steen. En ook aan bijvoorbeeld het rijgen of knopen van snoeren met parels en kralen.

Bij het Repair Café lukt het om ongeveer zes van de tien dingen echt te maken; in andere gevallen krijgt men deskundig advies. Bezoekers en reparateurs werken waar mogelijk samen aan de reparatie. Dit geeft inzicht en inspiratie om dingen thuis ook weer zelf aan te pakken. Daarnaast heerst er in het Repair Café een heel gezellige sfeer. Iedereen ontmoet elkaar en je maakt er makkelijk nieuwe kennissen. Kinderen krijgen in het Café gratis limonade.

Topdrukte bij Repair Café Oegstgeest

Repair Café Oegstgeest beleefde zaterdag 24 januari topdrukte. Maar liefst 132 reparaties van kapotte dingen uit het huishouden zijn aangepakt, ongekend veel. 21 Vrijwillige reparateurs waren in touw in de grote zaal van het Dorpscentrum. Dit voorkwam niet dat sommige bezoekers vertrokken voordat ze aan de beurt kwamen.

De nieuwe aanwinst in het Repair-team, klokkenmaker Dick Silvius, was de grote publiekstrekker. Hij nam 38 uurwerken in allerlei gedaanten in behandeling. Hiervan kon hij een kwart direct maken. Andere moest hij doorverwijzen naar de speciaalzaak voor een revisie of schoonmaakbeurt terwijl sommige uurwerken ‘uitgetikt’ waren. De wachtrij voor zijn tafel werd zo lang dat driekwartier voor sluitingstijd is besloten geen nieuwe bezoekers voor hem toe te laten.

Veel mensen willen toch in contact komen met klokkenmaker Silvius. Zij kunnen vragen over een kapot horloge of uurwerk sturen naar repaircafeoegstgeest@gmail.com. De organisatie overlegt met Silvius over de afhandeling ervan. Op 28 februari en 28 maart is Dick Silvius opnieuw actief in het Repair Café.

In rust en bescheidenheid werkten Jolien, Ellen en Heleen aan het repareren van allerhande textiel. Iedere bezoeker die een beroep deed op deze ervaren naaisters, werd piekfijn geholpen.

Opvallende voorwerpen die met succes werden gerepareerd, zijn onder meer een papierversnipperaar, een fraai ijshockeyspel uit de jaren -70 (opstelling: Sovjet Unie tegen Canada), een keramieken paardje met afgebroken benen en een houten brandweerwagen van ongeveer zeventig jaar geleden. Reparateur Arnaud, goed met computers, onderzocht waarom in een digitale camera de geheugenkaart niet werd uitgelezen. Eerst verwijderde hij een sigarettenfilter die de kaart op zijn plaats klemde. Daarna herstelde hij met fijn gereedschap en op de tast de contactpuntjes en toen werkte alles weer zoals het hoort. Voor reparateurs schoot er nauwelijks tijd over om te happen in de gezonde lunchboterhammen, geschonken door Albert Heijn Lange Voort en Jumbo.

IMG_6101
Reparateur Bas (links) werkt met bezoeker Daniël aan het herstel van een ijshockyspel van veertig jaar geleden.
(Foto Frans Malten)

Klik hier voor meer foto’s

Repair Café Oegstgeest is op 28 februari van 10.00 tot 13.00 uur te gast bij verpleeghuis Van Wijckerslooth en woonzorgcentrum Rustenborch, Van Wijckerslootplein 1.