Hulp bij het repareren van dingen waar je aan gehecht bent

Wat een plezier is het om een kapot ding weer gemaakt te krijgen. Om iets waar je aan gehecht bent, opnieuw te kunnen gebruiken. Soms kun je het zelf repareren, soms is hulp van een handige dorpsgenoot nodig. Vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest helpen zaterdag 28 februari bij het gratis herstellen van dingen die thuis kapot gingen maar te mooi zijn om al weg te gooien. Van 10.00 tot 13.00 uur kan iedereen terecht in de Grote Zaal van woonzorgcentrum Rustenborch en verpleeghuis Van Wijckerslooth, Van Wijckersloothplein1 in Oegstgeest.

Bij het Repair Café krijgt iedereen gratis en deskundig hulp bij het maken van allerlei kapotte spullen: elektrische apparaten, meubels, kleding en textiel, fietsen, computers en alles wat daarbij hoort, speelgoed, dingen van metaal, kunststof, keramiek en hout. Dat is goed voor het milieu en beperkt de afvalberg.

Foto februari aankondiging
Een kapotte keukenmachine is een goed voorbeeld van wat bezoekers en reparateurs bij Repair Café Oegstgeest samen kunnen herstellen.

Voormalig juwelier Dick Silvius werkt opnieuw mee om niet-digitale uurwerken in beweging te brengen, ook al moet hij zwaardere gevallen weleens verwijzen naar vakzaken met een atelier. Verder stelt Silvius de waarde van sieraden, goud en zilver bij benadering vast en hij vertelt uit welke edelmetalen het is gemaakt.

Goud, zilver en sieraden – veel mensen bezitten ze en willen het mooi houden. Daarom biedt zilver- en goudsmid Yvonne Verbeek, bekend van Parure Sieraden, op 28 februari hulp aan bij eenvoudige reparatie van kostbaarheden. Denk aan ringen, oorbellen, colliers, broches, sieraden met een steen. En ook aan bijvoorbeeld het rijgen of knopen van snoeren met parels en kralen.

Bij het Repair Café lukt het om ongeveer zes van de tien dingen echt te maken; in andere gevallen krijgt men deskundig advies. Bezoekers en reparateurs werken waar mogelijk samen aan de reparatie. Dit geeft inzicht en inspiratie om dingen thuis ook weer zelf aan te pakken. Daarnaast heerst er in het Repair Café een heel gezellige sfeer. Iedereen ontmoet elkaar en je maakt er makkelijk nieuwe kennissen. Kinderen krijgen in het Café gratis limonade.