Topdrukte bij Repair Café Oegstgeest

Repair Café Oegstgeest beleefde zaterdag 24 januari topdrukte. Maar liefst 132 reparaties van kapotte dingen uit het huishouden zijn aangepakt, ongekend veel. 21 Vrijwillige reparateurs waren in touw in de grote zaal van het Dorpscentrum. Dit voorkwam niet dat sommige bezoekers vertrokken voordat ze aan de beurt kwamen.

De nieuwe aanwinst in het Repair-team, klokkenmaker Dick Silvius, was de grote publiekstrekker. Hij nam 38 uurwerken in allerlei gedaanten in behandeling. Hiervan kon hij een kwart direct maken. Andere moest hij doorverwijzen naar de speciaalzaak voor een revisie of schoonmaakbeurt terwijl sommige uurwerken ‘uitgetikt’ waren. De wachtrij voor zijn tafel werd zo lang dat driekwartier voor sluitingstijd is besloten geen nieuwe bezoekers voor hem toe te laten.

Veel mensen willen toch in contact komen met klokkenmaker Silvius. Zij kunnen vragen over een kapot horloge of uurwerk sturen naar repaircafeoegstgeest@gmail.com. De organisatie overlegt met Silvius over de afhandeling ervan. Op 28 februari en 28 maart is Dick Silvius opnieuw actief in het Repair Café.

In rust en bescheidenheid werkten Jolien, Ellen en Heleen aan het repareren van allerhande textiel. Iedere bezoeker die een beroep deed op deze ervaren naaisters, werd piekfijn geholpen.

Opvallende voorwerpen die met succes werden gerepareerd, zijn onder meer een papierversnipperaar, een fraai ijshockeyspel uit de jaren -70 (opstelling: Sovjet Unie tegen Canada), een keramieken paardje met afgebroken benen en een houten brandweerwagen van ongeveer zeventig jaar geleden. Reparateur Arnaud, goed met computers, onderzocht waarom in een digitale camera de geheugenkaart niet werd uitgelezen. Eerst verwijderde hij een sigarettenfilter die de kaart op zijn plaats klemde. Daarna herstelde hij met fijn gereedschap en op de tast de contactpuntjes en toen werkte alles weer zoals het hoort. Voor reparateurs schoot er nauwelijks tijd over om te happen in de gezonde lunchboterhammen, geschonken door Albert Heijn Lange Voort en Jumbo.

IMG_6101
Reparateur Bas (links) werkt met bezoeker Daniël aan het herstel van een ijshockyspel van veertig jaar geleden.
(Foto Frans Malten)

Klik hier voor meer foto’s

Repair Café Oegstgeest is op 28 februari van 10.00 tot 13.00 uur te gast bij verpleeghuis Van Wijckerslooth en woonzorgcentrum Rustenborch, Van Wijckerslootplein 1.