Categoriearchief: Uncategorized

Leven astronaut gered op planeet Repair Café Oegstgeest

Planeet Repair Café Oegstgeest ontving zaterdag opwindend bezoek uit de ruimte. Buzz Lightyear, de kordate astronaut uit de film Toy Story, maakte een noodlanding op de tafelmat van Theo Juffermans. Deze vrijwilliger, vakman in elektra en elektronica, glom van plezier dat de ruimteheld uit alle sterren juist hem koos voor een levensreddende operatie.

‘Alle systemen falen. Overlijdenskans zeer groot’, was de boodschap die het Disneyfiguurtje nog net via zijn eigenares wist uit te zenden. Met fijne schroevendraaiertjes kon Theo toegang krijgen tot het zenuwcentrum van Buzz. Tien jaar oude batterijen waren echt wel aan verversing toe. Het lamme kabeltje in de rechterarm en de beweegbare stuurraketjes in het ruimtepak waren ook zo gefikst. Met één druk op de knop klonk het bekende ‘I am Buzz Lightyear; I come in peace’. En flits, daar steeg de ruimtereiziger weer op, terug naar de veilige basis van een ouderlijk huis in Oegstgeest waar hij al 17 jaar logeert. Met de belofte – zo gaat dat in Disneysprookjes – dat als zijn baasje (nu 21), ooit nog gaat trouwen, Buzz zich voorgoed aan zijn zijde schaart om samen nieuwe heldendaden te verrichten.

IMG_6411
Reparateur Theo Juffermans van Repair Café Oegstgeest onderzoekt astronaut Buzz Lightyear voor de levensreddende operatie (foto Frans Malten)

 

Niet iedere klus in het Repair Café van 28 maart liep voorspoedig. Een liefhebber van Engels meubilair bezocht de open werkplaats in het Dorpscentrum met een curieuze houten constructie. Het betrof het onderstel van een honderd jaar oude boekenmolen. Een poot met zwenkwieltje was afgebroken en het centrale kruisverband lag uit elkaar. Vrijwilliger George Bordewijk was geruime tijd in de weer met houtlijm en klemmen, om te ontdekken dat dit niet afdoende was. Uiteindelijk bleken toch schroeven nodig om de lijm op de langere duur te laten hechten, met de aantekening dat daarna die lelijke schroeven verwijderd zouden kunnen worden.

Ondertussen repareerden andere vrijwilligers een stoet aan gebruiksvoorwerpen uit het huishouden: schuur- en boormachines, kleding, lampen, koffiemachines, digitale camera’s, fietsen, stofzuigers en geluidsapparatuur. Samen zo’n 80 stuks. In zeven van de tien keer lukte het ook echt om deze spullen te redden van de afvalberg. Om 12 uur was er voor de reparateurs een lunch, mogelijk gemaakt door Albert Heijn Lange Voort en Jumbo.

Het volgende Café is op 25 april, dan in lentesfeer. Het vindt plaats in Buurthuis De Kratong in de Indische Buurt, Curaçaostraat 18, in samenwerking met Buurtvereniging Buitenlust. Zie verder: www.buitenlust.info, twitter en facebook.

 

Samen spullen herstellen bij Repair Café

Gaat er iets in of rond het huis kapot, gooi het dan niet meteen weg. Vaak is de schade best te herstellen. Wie zelf niet handig is, bezoekt op zaterdag 28 maart het Repair Café van Oegstgeest. De vrijwilligers zitten tussen 10.00 en 13.00 uur klaar in het Dorpscentrum (Lijtweg 9) om samen met de eigenaar allerlei spullen te repareren. Het is gratis, gezellig en goed voor het milieu.

Reparateurs van Repair Café Oegstgeest zijn thuis op velerlei gebied: elektra, elektronica, hout en meubels, textiel, fietsen, speelgoed, ict en aanverwante zaken. In zes van de tien gevallen lukt het om de aangeboden spullen echt te repareren. Dit gebeurt in goed samenspel tussen de bezoeker en de reparateur. Mensen die slechts behoefte hebben aan advies van een deskundige, kunnen zelf aan de slag met gereedschap en materialen.

Het Café levert ook gezellige ontmoeting op. In ongedwongen sfeer spreken bekenden en onbekenden met elkaar. De leestafel, verzorgd door de Openbare Bibliotheek, biedt informatie over reparatiewerk en doe-het-zelf technieken. Er is koffie beschikbaar, thee en een koekje, plus limonade voor kinderen.

Garage Détom (Rhijngeesterstraatweg 42) heeft een sympathieke actie in het leven geroepen. Wie bij de Peutpomp benzine of diesel tankt, krijgt een zg Schenkbon. Die houdt in dat de garage voor iedere getankte liter één cent beschikbaar stelt voor een goed doel of vereniging in Oegstgeest. De klant bepaalt zelf waar de gift terecht komt door de bon in de ‘brievenbus’ van het betreffende doel of vereniging te stoppen. Een elektronisch bord bij de receptie toont meteen de score. Repair Café Oegstgeest is blij één van de organisaties te zijn die mag meedelen in de opbrengst van dit hartverwarmende gebaar.

Meer op twitter en facebook.

IMG_6135
Bezoeker en reparateur buigen zich samen over het mankement. Op die manier slaagt zestig procent van de reparaties bij Repair Café Oegstgeest op 28 maart in het Dorpscentrum.

 

 

Van vod naar jasje bij het Repair Café

Van wrak naar bureaustoel. Van vod naar jasje. Van rammelkast naar fiets. Van schroothoop naar broodrooster. Van losse ledematen naar lieve pop. Al die kleine wondertjes voltrekken zich op zaterdag 28 maart in het Dorpscentrum, Lijtweg 9, tussen 10.00 en 13.00 uur. Dan staan vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest weer bezoekers terzijde om spullen uit het huishouden een tweede leven te geven, in plaats van weg te gooien.

Het Dorpscentrum is de ideale ontmoetingsplaats voor Oegstgeest. Hier kan iedereen zijn eigen kapotte spullen (leren) repareren met hulp van handige dorpsgenoten. Meubels, textiel, computers en aanverwante zaken, fietsen, elektrische en elektronische apparaten, speelgoed, keramiek, plastic en allerlei metalen –  bezoeker en deskundige vrijwilliger vinden vaak een oplossing voor kapotte dingen uit het dagelijks leven. Het is gratis, positief voor het milieu en een uitstekende manier om elkaar op een nieuwe manier te leren kennen.

Intussen telt Nederland bijna 300 Repair Cafés. In zestien andere landen bestaan er nog eens 400, waaronder in België en Duitsland, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Australië en Chili. Vier dagen geleden verscheen het boek ‘Weggooien? Mooi niet!’ Hierin beschrijft Martine Postma hoe zij vijf jaar geleden het idee kreeg voor het Repair Café en hoe het concept in korte tijd een landelijk en wereldwijd succes is geworden. Vrijwilligers en bezoekers leggen in het boek uit waarom ze komen. De foto’s en verhalen werken aanstekelijk. Je steekt wat op van de reparaties die worden beschreven. Bovenal leer je de Repair Café-mentaliteit kennen. De positieve houding die in alle Repair Cafés voelbaar is, het denken in oplossingen, de kracht van lokale verbinding en ontmoeting.

Het boek is verschenen bij uitgeverij Genoeg in Oss, met ISBN 978 94 90 298 06 7. Het is te koop voor € 16,95 in de boekhandel en via de webwinkel van www.repaircafe.nl

Wrak wordt bureaustoel bij Repair Café Oegstgeest

Van wrak naar solide bureaustoel. Het kostte wat tijd en inspanning, maar het lukte toch weer tijdens het Repair Café van zaterdag 28 februari. Je zou geen cent geven voor de zielige partij hout, binnengebracht in de Grote Zaal van woonzorgcentrum Rustenborch. Al het verband ontbrak in het meubel, er op zitten was vragen om problemen. Met twijfel in hun ogen vroegen drie broers of de geliefde zetel van hun vader nog te redden viel.

Reparateur Cor, bekwaam met hout, toog aan het werk en vroeg de jongens te assisteren. Alle poten loshalen uit de zitting. Oude lijmresten en schroeven verwijderen. En weer opbouwen, deze keer met houtlijm en deugdelijke schroeven. Hetzelfde met de rugleuning, nodig voor het verband in de constructie. Hier en daar een drukverband eromheen. En dan thuis laten rusten, het duurt 72 uur voor de lijm droog is. En dan kan vader weer rustig aan zijn bureau zitten op een stijlvolle stoel, honderd jaar geleden met liefde gemaakt in Oostenrijk.

IMG_6226
Eerherstel voor deze wrakkige bureaustoel, door gezamenlijke actie van houtreparateur Cor Fortgens en de bezoeker van Repair Café Oegstgeest (foto Frans Malten)

Klik hier voor meer foto’s

Zo ging het ook met kapotte schemerlampen, kinderspeelgoed, mobieltjes en pc’s, fietsen, stofzuigers en allerhande kleding. Klokkenmaker, goud- en zilversmid Dick Silvius en zijn vrouw Elselien kregen opnieuw een enorm aantal oude uurwerken te verwerken. De wachttijden liepen zo op dat inschrijven voor dit specialisme al om 12 uur gestopt werd. Voor eenvoudige reparaties aan sieraden konden bezoekers terecht bij Yvonne Verbeek, goud- en zilversmid van werkplaats Parure. Met een lunch van Jumbo en Albert Heijn Lange Voort hielden de reparateurs hun energie op peil.

Wat gebeurt er als 17 reparateurs met hun bezoekers keihard aan het werk zijn? Dan zijn in drie uur tijd 136 artikelen onder handen genomen. Gemiddeld 60 procent mondt uit in een succesvolle reparatie: die spullen worden hergebruikt en komen niet op de vuilnishoop terecht. Het overige is voer voor specialisten of moet inderdaad afgeschreven worden.

Videoverslag op www.hs-productions.nl, www. youtube.com, www.dichtbij.nl, en verder op facebook en twitter.

Hulp bij het repareren van dingen waar je aan gehecht bent

Wat een plezier is het om een kapot ding weer gemaakt te krijgen. Om iets waar je aan gehecht bent, opnieuw te kunnen gebruiken. Soms kun je het zelf repareren, soms is hulp van een handige dorpsgenoot nodig. Vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest helpen zaterdag 28 februari bij het gratis herstellen van dingen die thuis kapot gingen maar te mooi zijn om al weg te gooien. Van 10.00 tot 13.00 uur kan iedereen terecht in de Grote Zaal van woonzorgcentrum Rustenborch en verpleeghuis Van Wijckerslooth, Van Wijckersloothplein1 in Oegstgeest.

Bij het Repair Café krijgt iedereen gratis en deskundig hulp bij het maken van allerlei kapotte spullen: elektrische apparaten, meubels, kleding en textiel, fietsen, computers en alles wat daarbij hoort, speelgoed, dingen van metaal, kunststof, keramiek en hout. Dat is goed voor het milieu en beperkt de afvalberg.

Foto februari aankondiging
Een kapotte keukenmachine is een goed voorbeeld van wat bezoekers en reparateurs bij Repair Café Oegstgeest samen kunnen herstellen.

Voormalig juwelier Dick Silvius werkt opnieuw mee om niet-digitale uurwerken in beweging te brengen, ook al moet hij zwaardere gevallen weleens verwijzen naar vakzaken met een atelier. Verder stelt Silvius de waarde van sieraden, goud en zilver bij benadering vast en hij vertelt uit welke edelmetalen het is gemaakt.

Goud, zilver en sieraden – veel mensen bezitten ze en willen het mooi houden. Daarom biedt zilver- en goudsmid Yvonne Verbeek, bekend van Parure Sieraden, op 28 februari hulp aan bij eenvoudige reparatie van kostbaarheden. Denk aan ringen, oorbellen, colliers, broches, sieraden met een steen. En ook aan bijvoorbeeld het rijgen of knopen van snoeren met parels en kralen.

Bij het Repair Café lukt het om ongeveer zes van de tien dingen echt te maken; in andere gevallen krijgt men deskundig advies. Bezoekers en reparateurs werken waar mogelijk samen aan de reparatie. Dit geeft inzicht en inspiratie om dingen thuis ook weer zelf aan te pakken. Daarnaast heerst er in het Repair Café een heel gezellige sfeer. Iedereen ontmoet elkaar en je maakt er makkelijk nieuwe kennissen. Kinderen krijgen in het Café gratis limonade.

Topdrukte bij Repair Café Oegstgeest

Repair Café Oegstgeest beleefde zaterdag 24 januari topdrukte. Maar liefst 132 reparaties van kapotte dingen uit het huishouden zijn aangepakt, ongekend veel. 21 Vrijwillige reparateurs waren in touw in de grote zaal van het Dorpscentrum. Dit voorkwam niet dat sommige bezoekers vertrokken voordat ze aan de beurt kwamen.

De nieuwe aanwinst in het Repair-team, klokkenmaker Dick Silvius, was de grote publiekstrekker. Hij nam 38 uurwerken in allerlei gedaanten in behandeling. Hiervan kon hij een kwart direct maken. Andere moest hij doorverwijzen naar de speciaalzaak voor een revisie of schoonmaakbeurt terwijl sommige uurwerken ‘uitgetikt’ waren. De wachtrij voor zijn tafel werd zo lang dat driekwartier voor sluitingstijd is besloten geen nieuwe bezoekers voor hem toe te laten.

Veel mensen willen toch in contact komen met klokkenmaker Silvius. Zij kunnen vragen over een kapot horloge of uurwerk sturen naar repaircafeoegstgeest@gmail.com. De organisatie overlegt met Silvius over de afhandeling ervan. Op 28 februari en 28 maart is Dick Silvius opnieuw actief in het Repair Café.

In rust en bescheidenheid werkten Jolien, Ellen en Heleen aan het repareren van allerhande textiel. Iedere bezoeker die een beroep deed op deze ervaren naaisters, werd piekfijn geholpen.

Opvallende voorwerpen die met succes werden gerepareerd, zijn onder meer een papierversnipperaar, een fraai ijshockeyspel uit de jaren -70 (opstelling: Sovjet Unie tegen Canada), een keramieken paardje met afgebroken benen en een houten brandweerwagen van ongeveer zeventig jaar geleden. Reparateur Arnaud, goed met computers, onderzocht waarom in een digitale camera de geheugenkaart niet werd uitgelezen. Eerst verwijderde hij een sigarettenfilter die de kaart op zijn plaats klemde. Daarna herstelde hij met fijn gereedschap en op de tast de contactpuntjes en toen werkte alles weer zoals het hoort. Voor reparateurs schoot er nauwelijks tijd over om te happen in de gezonde lunchboterhammen, geschonken door Albert Heijn Lange Voort en Jumbo.

IMG_6101
Reparateur Bas (links) werkt met bezoeker Daniël aan het herstel van een ijshockyspel van veertig jaar geleden.
(Foto Frans Malten)

Klik hier voor meer foto’s

Repair Café Oegstgeest is op 28 februari van 10.00 tot 13.00 uur te gast bij verpleeghuis Van Wijckerslooth en woonzorgcentrum Rustenborch, Van Wijckerslootplein 1.

Oude klokken en horloges

Met klokken en horloges is het als alle mechaniek: van stilstaan worden ze slechter. Wilt u oude uurwerken, niet digitale, weer betrouwbaar laten lopen? Of een zilveren voorwerp laten repareren? Kom dan zaterdagmorgen 24 januari naar Repair Café Oegstgeest in het Dorpscentrum. Daar zit Dick Silvius klaar, gewezen horlogemaker, goud- en zilversmid. Net als de andere vrijwillige specialisten vindt Dick het heerlijk samen met de bezoeker gratis reparaties uit te voeren. Van 10.00 tot 13.00 uur, aan de Lijtweg 9.

IMG_2667Dick Silvius repareert bij Repair Café Oegstgeest niet-digitale uurwerken, goud en zilver.
Foto Frans Malten

 

Kapotte dingen van hout, metaal, keramiek, kunststof, textiel, speelgoed, elektrische apparaten, computers en aanverwante apparatuur – ze kunnen bij het Repair Café vaak nog gemaakt worden. Denk ook aan wat stuk ging tijdens de Kerst of Oud en Nieuw: de kerstboomlampjes, het tafelkleed, de frituurpan, het gourmetstel. Opnieuw gebruiken is beter dan weggooien. Oegstgeest wordt er groener van.

Idealiter is de Cafébezoeker zelf actief: hij of zij doet mee aan de reparatie, naar vermogen. Want het is leuk te merken dat je ook zelf iets kunt maken. Wie een stap verder wil zetten, kan zelf aan de slag met gereedschap, met deskundig advies waar nodig.

Bovendien is het altijd gezellig bij Repair Café Oegstgeest. De reparateurs zijn dorpsgenoten en je ontmoet er vast wel vrienden of kennissen voor een praatje. Er staat koffie en thee klaar, plus limonade voor kinderen. Wie wegens drukte even moet wachten, gaat zitten aan de leestafel met boeken van de bibliotheek. Een gezellig uitstapje, ook voor kinderen en jongeren.

Na prettig overleg zijn Repair Café Oegstgeest en het Dorpscentrum overeengekomen vaker samen te werken. Om te beginnen vindt het Café hier ook plaats op 28 maart en 23 mei. Op tussenliggende vierde zaterdagen van de maand doet het Café wisselende locaties in het dorp aan.

Zwarte Piet bij de kraag gevat tijdens Repair Café

‘Eerst was de kraag los gekomen uit de naad’, zegt de 6-jarige Emma-Lynn op fluistertoon terwijl ze een zwartepietenpak omhoog houdt. ‘Maar nu heeft deze mevrouw’ – een vinger wijst naar naaister Elly Fles – ‘hem weer vastgenaaid. Ze heeft ook de baard van Sinterklaas gemaakt. Nu kunnen we er weer mee spelen.’ Het is één van de vele geslaagde momenten uit het Repair Café Oegstgeest dat zaterdag 22 november op verzoek van Buurtvereniging Haaswijk en Morsebel plaatsvond in de Daltonschool in Haaswijk.

IMG_5706
Emma-Lynn ging zaterdag naar Repair Café Oegstgeest waar naaister Elly Fles er in slaagde om Sinterklaas’ baard weer in het gareel te brengen.

Klik hier voor meer foto’s

Deze week is het de Europese Week van de Afvalvermindering. Bijna zeventig Repair Cafés in Nederland en België zetten zich in voor een beter milieu. Samen denken ze tussen 22 en 30 november 1.675 kilo afval te voorkomen. In nog eens 25 andere landen in Europa zetten allerlei mensen zich deze week in voor minder afval, meer hergebruik en het recyclen van producten.

Ongeveer 90 dorpsgenoten kwamen zaterdag naar de hal van de Daltonschool met defecte apparaten en kapotte spullen uit het huishouden. Voor de vrijwillige reparateurs, handige vrouwen en mannen, vormt het repareren, samen met de eigenaar, de grote uitdaging. In ongeveer driekwart van de gevallen lukte het ook en waren reparateur en klant even blij.

De jonge reparateur Bas Juffermans vond snel waarom een blender opeens dienst weigerde: het snoer was gesmolten bij de stekker. ‘Zoiets had ik best zelf thuis kunnen repareren’, vertelde de bezitster, ‘maar ik kon het probleem nergens vinden.’ Een oom van Bas, Theo Juffermans, boog zich over een pick-up uit 1982. Na speurwerk trof hij een defecte verbinding aan, knutselde zelf een nieuw relais en bracht de draaitafel soepel in beweging. ‘Ha, nu kan ik alle LP’s weer laten spelen’, zei de eigenaar vergenoegd. ‘De muziek van Pink Floyd bijvoorbeeld, die klinkt op vinyl toch veel mooier dan van een cd.’

En zo ging een bonte stoet aan herstelde voorwerpen met de eigenaar terug naar huis: strijkijzers, schemerlampen, allerlei kleding, kerstboomlampjes, radio’s, een golftas, laptops en vele koffiezetapparaten. Voor de Daltonschool zijn een kinderfietsje en evenwichtsbalk hersteld. Albert Heijn Lange Voort zorgde ervoor dat iedereen gratis koffie en thee kon drinken en dat de reparateurs een heerlijke lunch hadden tijdens het werk. De leestafel met boeken uit de openbare bibliotheek trok vele bezoekers, terwijl ook de buurtvereniging zich van meer bekendheid verzekerd wist.

Eind december is er wegens vakantie geen Repair Café in Oegstgeest. De volgende gelegenheid is op zaterdag 24 januari, van 10 tot 13 uur in het Dorpscentrum aan de Lijtweg 9.

Sint, Kerst en Oud & Nieuw lopen perfect via Repair Café

De krul in Sinterklaas’ staf heeft nog even snel een lijmbeurt nodig. De kerstboomlampjes branden pas als de kortsluiting in het snoer verholpen is. En goudbruine oliebollen krijg je alleen als de thermostaat van de frituurpan weer werkt. Lukt het niet om deze klusjes zelf te klaren? Kom dan op zaterdag 22 november naar Repair Café Oegstgeest. Handige vrijwilligers helpen tussen 10.00 en 13.00 uur bij alle soorten reparaties aan spullen in en om huis. Op initiatief van Buurtvereniging Haaswijk en Morsebel gebeurt dit in de hal van De Springplank, de Daltonschool aan de Jan Wolkerslaan 18.

foto Repair Café
Werkt het snoer met kerstboomlampjes niet meer? Met handige vrijwilligers van het Repair Café verhelpt u het defect.

‘Weggooien is zonde. Laat het door het Repair Café bekijken voor je het in de recyclebak gaat smijten’, laat de buurtvereniging weten. BVHM is blij de gratis diensten van het Repair Café te kunnen bieden aan het omvangrijkste woongebied in de gemeente. Natuurlijk zijn bewoners uit andere buurten net zo welkom bij De Springplank.

Bij welke kapotte dingen van thuis helpt Repair Café Oegstgeest om ze weer te maken? Denk aan kleine meubels, alles met een stekker, dingen van hout, metaal, keramiek of kunststof. En ook speelgoed, kleding, fietsen, computers en aanverwante zaken (software en hardware). In driekwart van de gevallen lukt het de vrijwilligers om u deskundig te assisteren en samen een geslaagde reparatie uit te voeren. Wie wil, gaat zelf aan de slag met het gereedschap, met advies waar nodig.

Albert Heijn Lange Voort zorgt dat er gratis koffie en thee klaar staat, en limonade voor kinderen. Er is een leestafel van de bibliotheek en buurtvereniging BVHM levert informatie.

logo BVHM
www.bvhm.nl

Een gezellige ontmoetingsplek, met oude en nieuwe bekenden.

 

Ronde Tafel Oegstgeest overhandigt cheque aan Repair Café

Tijdens het drukbezochte Repair Café, afgelopen zaterdag te gast in het Dorpscentrum, kwam een aantal leden van de Ronde Tafel Oegstgeest op bezoek. Zij overhandigden een cheque ter waarde van €1534,- aan de vrijwilligers van het Café. Een fantastische gift, die met grote dank in ontvangst genomen werd. Het geld wordt besteed aan onder meer een steekkar, nieuw gereedschap en ander zeer gewenst klusmateriaal. Zo kan het Repair Café de komende jaren nog beter uitgerust de kapotte huisraad van bewoners van Oegstgeest een tweede leven geven.

IMG_3503

Klik hier voor meer foto’s

En dat laatste gebeurde, zoals altijd, non-stop van 10 tot 13 uur. De 22 reparateurs van het Café namen samen met bezoekers bijna 100 meegebrachte voorwerpen onder handen. Zo’n tweederde daarvan kon na een geslaagde reparatie met een blije eigenaar mee naar huis.

Rond lunchtijd bracht Hugo van der Meij, van het Visgilde aan de Lange Voort, persoonlijk kibbeling voor alle vrijwilligers. Hij was tijdens een vorige editie van het Repair Café zo goed geholpen – zijn defecte strijkplank was weer gebruiksklaar gemaakt – dat hij graag iets terug wilde doen.

Zaterdag 22 november is het Repair Café te gast bij Basisschool De Springplank. Deze keer in samenwerking met Buurtvereniging Haaswijk en de Morsebel.