Van vod naar jasje bij het Repair Café

Van wrak naar bureaustoel. Van vod naar jasje. Van rammelkast naar fiets. Van schroothoop naar broodrooster. Van losse ledematen naar lieve pop. Al die kleine wondertjes voltrekken zich op zaterdag 28 maart in het Dorpscentrum, Lijtweg 9, tussen 10.00 en 13.00 uur. Dan staan vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest weer bezoekers terzijde om spullen uit het huishouden een tweede leven te geven, in plaats van weg te gooien.

Het Dorpscentrum is de ideale ontmoetingsplaats voor Oegstgeest. Hier kan iedereen zijn eigen kapotte spullen (leren) repareren met hulp van handige dorpsgenoten. Meubels, textiel, computers en aanverwante zaken, fietsen, elektrische en elektronische apparaten, speelgoed, keramiek, plastic en allerlei metalen –  bezoeker en deskundige vrijwilliger vinden vaak een oplossing voor kapotte dingen uit het dagelijks leven. Het is gratis, positief voor het milieu en een uitstekende manier om elkaar op een nieuwe manier te leren kennen.

Intussen telt Nederland bijna 300 Repair Cafés. In zestien andere landen bestaan er nog eens 400, waaronder in België en Duitsland, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Australië en Chili. Vier dagen geleden verscheen het boek ‘Weggooien? Mooi niet!’ Hierin beschrijft Martine Postma hoe zij vijf jaar geleden het idee kreeg voor het Repair Café en hoe het concept in korte tijd een landelijk en wereldwijd succes is geworden. Vrijwilligers en bezoekers leggen in het boek uit waarom ze komen. De foto’s en verhalen werken aanstekelijk. Je steekt wat op van de reparaties die worden beschreven. Bovenal leer je de Repair Café-mentaliteit kennen. De positieve houding die in alle Repair Cafés voelbaar is, het denken in oplossingen, de kracht van lokale verbinding en ontmoeting.

Het boek is verschenen bij uitgeverij Genoeg in Oss, met ISBN 978 94 90 298 06 7. Het is te koop voor € 16,95 in de boekhandel en via de webwinkel van www.repaircafe.nl