Leven astronaut gered op planeet Repair Café Oegstgeest

Planeet Repair Café Oegstgeest ontving zaterdag opwindend bezoek uit de ruimte. Buzz Lightyear, de kordate astronaut uit de film Toy Story, maakte een noodlanding op de tafelmat van Theo Juffermans. Deze vrijwilliger, vakman in elektra en elektronica, glom van plezier dat de ruimteheld uit alle sterren juist hem koos voor een levensreddende operatie.

‘Alle systemen falen. Overlijdenskans zeer groot’, was de boodschap die het Disneyfiguurtje nog net via zijn eigenares wist uit te zenden. Met fijne schroevendraaiertjes kon Theo toegang krijgen tot het zenuwcentrum van Buzz. Tien jaar oude batterijen waren echt wel aan verversing toe. Het lamme kabeltje in de rechterarm en de beweegbare stuurraketjes in het ruimtepak waren ook zo gefikst. Met één druk op de knop klonk het bekende ‘I am Buzz Lightyear; I come in peace’. En flits, daar steeg de ruimtereiziger weer op, terug naar de veilige basis van een ouderlijk huis in Oegstgeest waar hij al 17 jaar logeert. Met de belofte – zo gaat dat in Disneysprookjes – dat als zijn baasje (nu 21), ooit nog gaat trouwen, Buzz zich voorgoed aan zijn zijde schaart om samen nieuwe heldendaden te verrichten.

IMG_6411
Reparateur Theo Juffermans van Repair Café Oegstgeest onderzoekt astronaut Buzz Lightyear voor de levensreddende operatie (foto Frans Malten)

 

Niet iedere klus in het Repair Café van 28 maart liep voorspoedig. Een liefhebber van Engels meubilair bezocht de open werkplaats in het Dorpscentrum met een curieuze houten constructie. Het betrof het onderstel van een honderd jaar oude boekenmolen. Een poot met zwenkwieltje was afgebroken en het centrale kruisverband lag uit elkaar. Vrijwilliger George Bordewijk was geruime tijd in de weer met houtlijm en klemmen, om te ontdekken dat dit niet afdoende was. Uiteindelijk bleken toch schroeven nodig om de lijm op de langere duur te laten hechten, met de aantekening dat daarna die lelijke schroeven verwijderd zouden kunnen worden.

Ondertussen repareerden andere vrijwilligers een stoet aan gebruiksvoorwerpen uit het huishouden: schuur- en boormachines, kleding, lampen, koffiemachines, digitale camera’s, fietsen, stofzuigers en geluidsapparatuur. Samen zo’n 80 stuks. In zeven van de tien keer lukte het ook echt om deze spullen te redden van de afvalberg. Om 12 uur was er voor de reparateurs een lunch, mogelijk gemaakt door Albert Heijn Lange Voort en Jumbo.

Het volgende Café is op 25 april, dan in lentesfeer. Het vindt plaats in Buurthuis De Kratong in de Indische Buurt, Curaçaostraat 18, in samenwerking met Buurtvereniging Buitenlust. Zie verder: www.buitenlust.info, twitter en facebook.