Modern speelgoed of tuinstoel, Repair Café maakt het weer

Klappertjespistooltje? Welnee joh, een kind van vandaag doet schietspelletjes met niets minder dan een NERF. Dit felgekleurde schiettuig is bijna letterlijk gemodelleerd naar wapens in sciencefiction films maar vuurt schuimpijltjes af. Hoe futuristisch ook, dit speelgoed gaat wel eens gewoon kapot en kwam dus afgelopen zaterdag terecht op de werktafel van Repair Café Oegstgeest.

De moeder die namens haar zoontje assistentie vroeg, maakte mee dat een reparateur na eigentijds puzzel- en denkwerk één pistool van zijn mechanische defect af hielp. Opluchting, want een nieuwe kost in de winkel zomaar 40 of 50 euro. Het tweede wapen komt een volgende keer aan de beurt.

Minder voorspoedig ging het met de radiografisch bestuurbare racewagen die knarsende geluiden maakte bij het rijden. Reparateur Wim schroefde de mini-bolide open op verzoek van de 9-jarige eigenaar. Samen ontdekten ze enkele tandwieltjes die niet geheel zuiver op elkaar inspeelden. Waarschijnlijk waren bij een eerdere reparatie enkele onderdeeltjes niet terug gemonteerd; zouden ze misschien thuis nog te vinden zijn? Even goed kon de speling in de versnellingsbak deels verholpen worden, zodat de auto in ieder geval in betere staat het Café verliet.

IMG_9723Bew
Reparateur Wim van Repair Café Oegstgeest onderzoekt met de jonge coureur waarom zijn racewagen knarst bij het rijden (foto Bram vd Loeff).

Dat gold ook voor de kapotte tosti-ijzers, radio’s, kleding, papierversnipperaars, fietsen, stofzuigers en tuinmeubilair. Allemaal waardevol genoeg om niet zomaar weg te gooien, maar eerst te proberen te maken. In totaal kreeg het Café 78 voorwerpen te repareren en in driekwart van de gevallen lukte dat ook goed. Waarbij bezoekers genoten van de gezelligheid en leuke contacten in het Dorpscentrum en van de creativiteit en vaardigheid van de vrijwillige reparateurs.

Op 27 mei is er geen Repair Café, wegens de vakantiedagen rond Hemelvaart. Op zaterdag 24 juni staan de handige vrouwen en mannen van het Café graag iedereen bij met het maken van kapotte spullen, van 10 tot 13 uur in het Dorpscentrum.