Repair Café en Sagara Satrya’s duurzaam actief op Lange Voort

Het Repair Café en Scoutinggroep Sagara Satrya’s gooien de deuren open: ze zijn volop actief in de buitenlucht, zaterdag 2 september bij winkelcentrum Lange Voort in Oegstgeest. Het publiek kan zijn neus steken in beide organisaties: de een repareert kapotte spullen uit ieder huishouden, de ander maakt kinderen en jongeren spelend wegwijs op het water. Grote tenten, een opgetuigde zeilvlet, reparaties aan de lopende band, het terras en kinderactiviteiten – ze leveren gezelligheid en verrassing op tussen 10 en 15 uur.

Repair Café Oegstgeest zet op de Lange Voort in op het repareren van alle dingen die thuis kapot zijn gegaan. Bezoekers komen via de ontvangsttafel terecht bij de reparateur die deskundig is op het betreffende gebied. Allerlei alledaagse spullen komen in aanmerking: ieder elektrisch apparaat, meubels, kleding en textiel, fietsen, speelgoed, tuingereedschap, computers, printers en randapparatuur, noem maar op. In zeven van de tien gevallen kan de eigenaar het voorwerp gerepareerd mee naar huis nemen, leert de ervaring.

RCO op Lange Voort 184

Bijzonder is dat de bezoeker hier direct contact heeft met de reparateur: samen onderzoeken ze het probleem en gaan ze op zoek naar de oplossing. Wie wil en kan, steekt een handje toe bij het werk. Er ontstaat altijd een leuk gesprek, bovendien is het spannend te zien of de reparatie lukt of niet. Zo kom je nog eens wat aan de weet en spaar je het milieu.

Kinderen kunnen op de Lange Voort naar hartenlust knutselen met afval. Dolly Dolfijn laat zich graag versieren met allerlei restjes. Naast de anderhalve meter lange vis, gemaakt van kippengaas, liggen afgedankte spulletjes om het beest een kleurrijk uiterlijk te geven. In de Ontdek- en Knutselhoek ligt ook van alles: technisch restmateriaal voor jonge slopers en oude fietsbanden in rubber reepjes waarmee creatievelingen armbandjes of stuiterballetjes vlechten.

Sport en spel aan en op het water, daar is zeeverkennersgroep Sagara Satrya’s helemaal op toegerust, met deskundige vrijwilligers in de leiding. Zo’n 100 leden beleven bijna wekelijks plezier aan scouting activiteiten in een veelzijdig programma. Het aanbod begint bij 5-jarigen en loopt door tot ongeveer 19 jaar. Ook voor oudere leden is er een plek: zij verzorgen de dagelijkse leiding en alles daar omheen.

Winkelpubliek op de Lange Voort kan op 2 september zien en voelen dat waterplezier bij de Sagara’s samengaat met ‘groen’ denken en doen. De wind, gratis en duurzaam, levert voortstuwing bij het zeilen. De stalen vletten, dik 50 jaar oud, gaan dankzij eigen onderhoud nog veel langer mee. Sleepboot Sagara Dewi, gebouwd in 1892 en onmisbaar bij alles, vaart sinds kort met de schoonste en zuinigste dieselmotor denkbaar, ingebouwd door technische vrienden van de groep.

Sagara

Op de Lange Voort tonen de scouts een voorbeeld van recycling. Ze hebben enkele oude gastanks omgebouwd tot houtbrandertjes, bruikbaar als terraskacheltje met volledige verbranding. Liefhebbers kunnen hier een exemplaar bestellen. Op het terras bieden Sagara’s koffie en thee aan, met iets lekkers dat past bij het weer van de dag.

De Sagara Satrya’s stellen al twee jaar hun terrein en faciliteiten beschikbaar voor Hut ’16, het huttenbouwfeest waar de Oegstgeester jeugd op toestroomt in het weekend van Pinksteren. Het succes van het festijn is mede gebaseerd op het hergebruik van afgedankt hout, zoals steigerplanken en pallets.