Fietsverlichting maken bij Repair Café, Fietsersbond en Van Hulst

Helder brandend licht op de fiets maakt de rit een stuk veiliger, zeker in de donkere maanden van het jaar. Repair Café Oegstgeest, Fietsersbond Oegstgeest en fietswinkel Van Hulst helpen graag een handje. Samen repareren ze fietsverlichting snel en goed op zaterdag 4 november.

Bij het Repair Café kun je van 10 tot 13 uur terecht in het Dorpscentrum aan de Lijtweg 9. Op hetzelfde adres, maar dan buiten in een stand, zijn de Fietsersbond en Van Hulst van 10 tot 15 uur actief met lichtreparaties. Materiaalkosten moeten betaald worden, arbeidsloon niet.

DSCN1524
Een goed brandend voor- en achterlicht is echt nodig voor wie veilig in het donker wil fietsen. De Fietsersbond, Repair Café Oegstgeest en fietswinkel Van Hulst helpen op 4 november met reparaties (foto PR/Fietsersbond Oegstgeest).

De vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest helpen verder bij het maken van alles in het huishouden dat kapot ging maar nog niet weg hoeft: meubels, kleding, speelgoed, elektrische apparaten, elektronica, computers en aanverwante spullen. Dit spaart de portemonnee en voorkomt meer afval. De reparateur laat zien hoe je het eventueel zelf kunt doen.

De actie om fietsverlichting te laten controleren en repareren loopt door van 5 tot en met 11 november. Dan kun je terecht bij de winkels van Bike Totaal Van Hulst, Lijtweg 6 en Geversstraat 43. In die week geldt een korting van 10 procent op materiaal en arbeidsloon.

Bij de actie voor goede fietsverlichting werkt de gemeente, de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland en regio Holland Rijnland samen. Volgens de Fietsersbond zal de politie na de actie gericht controleren op werkende fietsverlichting. De boete voor onverlicht fietsen bedraagt 55 euro. ‘Een goede reden om de verlichting nu in orde te maken’, adviseert de Fietsersbond.

In Nederland fietst 36 procent van de fietsers met onvoldoende of geen verlichting.

Goed brandende fietsverlichting verlaagt het risico op een ongeval in het donker met 17 procent, meldde brancheorganisatie RAI in oktober.