Zelf het licht laten schijnen over de wereld

Een globe is prachtig als je thuis de wereld wilt beschouwen. Met een lampje erin zie je nog meer details. Juist daarom kwam een Oegstgeester dame zaterdag naar het Repair Café: de verlichting werkte niet meer.
In het Dorpscentrum raakte zij in contact met Eric, één van de vrijwilligers die mensen graag helpen bij het maken van spullen die kapot gingen maar daarom nog niet meteen weggegooid hoeven te worden. Samen gingen zij na waar de stroomstoring kon zitten. De aan- en uitschakelaar bleek de boosdoener te zijn. Zoals wel vaker gebeurt, had de fabrikant materiaal van slechte kwaliteit toegepast, een garantie voor problemen.
De bezoekster zei tegen Eric: ‘Als jij nu vertelt wat ik moet doen, dan wil ik de nieuwe schakelaar zelf monteren.’ Dus leerde ze hoe het isolatiemateriaal van het snoer te strippen om een blanco stukje stroomdraad te krijgen. En hoe je dat dan kunt vastschroeven in het verbindingsblokje van de schakelaar. Redelijk eenvoudig, vond zij, en thuis ook goed te doen. Waarna ze ook nog een nieuwe, betere stekker vastzette aan het snoer. Zo liet deze dame het licht weer schijnen over de wereld.
Tijdens dit Café kwamen 64 kapotte voorwerpen aan bod; in zeven van de tien gevallen slaagde de reparatie. Op 10 maart is er weer een Repair Café

Deze haperende naaimachine was één van de vele voorwerpen die weer aan de praat kwamen door een behandeling bij Repair Café Oegstgeest. (Foto PR/Bram van der Loeff)
Deze haperende naaimachine was één van de vele voorwerpen die weer aan de praat kwamen door een behandeling bij Repair Café Oegstgeest.
(Foto PR/Bram van der Loeff)