‘Zonde om weg te gooien’? Laat het weer maken!

Ja, gelukkig, het kan weer: kapotte spullen van thuis herstellen met hulp van iemand die er kijk op heeft. Iedere maand voeren vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest met bezoekers reparaties uit aan alledaagse dingen die eigenlijk te mooi zijn om zomaar weg te gooien. Het brengt dorpsbewoners gezellig bij elkaar, levert een tevreden gevoel op, ontziet het klimaat en de portemonnee.

Komende zaterdag, 2 oktober, gooit het Repair Café de deur van het Dorpscentrum weer open, anderhalf jaar nadat deze service wegens corona stopte. Tussen 10 en 13 uur is iedereen welkom die bij een kapot ding denkt: ‘zonde om weg te gooien’. ‘Breng het mee en leg het aan ons voor, hier zitten mensen die er verstand van hebben’, zegt Lia van Schaijk, voorzitter van de vrijwilligersgroep. ‘In twee van de drie gevallen kan het voorwerp ter plekke gemaakt worden en daardoor waardevol blijven. Dat maakt de eigenaar blij en zeker ook de reparateurs. Zij doen hun uiterste best om de reparatie te laten slagen.’
De vrouwen en mannen van het Café zijn deskundig op allerlei gebied: kleding en textiel, hout en meubels, verlichting, speelgoed, elektra en huishoudelijke apparaten, fietsen, computers en aanverwante apparatuur. De bezoeker zit aan tafel bij de reparateur en komt in het gesprek veel te weten. Lukt de reparatie uiteindelijk niet, is er altijd nog een advies over de vervolgstap. Een vrijwillige bijdrage voor het Café wordt op prijs gesteld.
‘We houden onze kennis en vaardigheden op peil’, vertelt Van Schaijk. ‘Twee weken geleden hebben experts van het Repair Café in Capelle aan de IJssel ons een workshop gegeven over koffiemachines met aluminium cupjes. Dat beheersen we nu ook, bovenop onze ervaring met apparaten die met pads werken.’ Aansluitend was er een borrel, bezocht door bijna alle 28 vrijwilligers in de ploeg. ‘Iedereen stond te popelen om weer aan de slag te gaan. De motivatie om reparatiekennis over te dragen, bij te dragen aan een sociaal en duurzaam dorp is heel groot.’
Wie voor het eerst naar het Café komt, wordt de weg gewezen door spandoeken en vlaggen met het nieuwe beeldmerk van het Repair Café – een welkome gift van het Rabo Wensenfonds.
Voor verrassing, ontmoeting en gezelligheid: kom naar het Repair Café in het Dorpscentrum, Lijtweg 9 in Oegstgeest.