Repair Café te gast bij het kersverse Dorpscentrum

In het tot Dorpscentrum omgedoopte Gemeentecentrum, waar het Repair Café zaterdag 24 mei te gast was, werd een eindeloze stroom tuingereedschap binnengedragen. Zo’n 80 heggen-, takken-, kanten- en snoeischaren werden onder handen genomen tijdens de workshop ‘Scherp de tuin in’. Onder leiding van reparateurs Herman, Rinus, Hans en Cor gingen Oegstgeester tuinliefhebbers zelf aan het werk. Zo is ‘zelf doen’ na een bezoek aan het Repair Café vaak een stuk dichterbij.
Dat was eveneens het geval bij de grasmaaier die het had begeven volgens de eigenaren: met het aandraaien van de moertjes aan weerszijden van de wielen werd het apparaat correct afgesteld en was daarmee weer klaar voor gebruik.

Oog voor detail in het Repair Café. Foto : Hanneke Heshusius
Oog voor detail in het Repair Café. Foto : Hanneke Heshusius

 Klik hier voor meer foto’s

In de rest van het bedrijvige café werd ook hard gewerkt.
De oude ebbenhouten wandelstok met losse kop, het bakelieten dienblaadje met de afgebroken rand, de antieke bijbel met de losgeraakte leren omslag, de theepot met gebroken handvat en de dierbare Deense designstoel met twee wiebelende armleuningen gingen tot genoegen van hun eigenaren mee naar huis voor een tweede leven. Een druppeltje lijm doet wonderen!
Maar niet alles lukt meteen, natuurlijk. Zo bogen Jaap en Fred zich fanatiek over een oude pick-up, haalden het ding uit elkaar en vervingen een zekeringetje, maar moesten tot hun spijt vaststellen dat het apparaat het nog steeds niet deed. De eigenaar komt volgende keer terug voor een nieuwe poging. En de prachtige oude stoommachine bleek een ontregelde balans-as te hebben. Reparateur Theo verwees de eigenaar naar een bedrijf in Warmond voor deze te specialistische klus, maar leerde hem nog wel even hoe hij na die reparatie de afstelling van het dierbare apparaat zelf ter hand kan nemen.
De catering, gesponsord door Albert Heijn, werd vol overgave verzorgd door het vrijwilligersduo Laura en Britt, 15 en (bijna) 8 jaar oud. Koffie en koek voor alle bezoekers, de lunch voor de reparateurs, de 2 dames draaiden er hun hand niet voor om. Vrolijk en deskundig bedienden zij iedereen.
Een trouwe bezoekster bracht een grote bos zonnebloemen voor de vrijwilligers ter ere van de verjaardag van het Repair Café. Precies een jaar geleden vond het eerste café in Oegstgeest plaats.
Zaterdag 28 juni wordt dat bijzondere moment samen met de bezoekers gevierd. Dan zal er op het schoolplein van basisschool de Kring, Willibrordlocatie, een feestelijke editie plaatsvinden, met entertainment, muziek en een traktatie.