Zwarte Piet bij de kraag gevat tijdens Repair Café

‘Eerst was de kraag los gekomen uit de naad’, zegt de 6-jarige Emma-Lynn op fluistertoon terwijl ze een zwartepietenpak omhoog houdt. ‘Maar nu heeft deze mevrouw’ – een vinger wijst naar naaister Elly Fles – ‘hem weer vastgenaaid. Ze heeft ook de baard van Sinterklaas gemaakt. Nu kunnen we er weer mee spelen.’ Het is één van de vele geslaagde momenten uit het Repair Café Oegstgeest dat zaterdag 22 november op verzoek van Buurtvereniging Haaswijk en Morsebel plaatsvond in de Daltonschool in Haaswijk.

IMG_5706
Emma-Lynn ging zaterdag naar Repair Café Oegstgeest waar naaister Elly Fles er in slaagde om Sinterklaas’ baard weer in het gareel te brengen.

Klik hier voor meer foto’s

Deze week is het de Europese Week van de Afvalvermindering. Bijna zeventig Repair Cafés in Nederland en België zetten zich in voor een beter milieu. Samen denken ze tussen 22 en 30 november 1.675 kilo afval te voorkomen. In nog eens 25 andere landen in Europa zetten allerlei mensen zich deze week in voor minder afval, meer hergebruik en het recyclen van producten.

Ongeveer 90 dorpsgenoten kwamen zaterdag naar de hal van de Daltonschool met defecte apparaten en kapotte spullen uit het huishouden. Voor de vrijwillige reparateurs, handige vrouwen en mannen, vormt het repareren, samen met de eigenaar, de grote uitdaging. In ongeveer driekwart van de gevallen lukte het ook en waren reparateur en klant even blij.

De jonge reparateur Bas Juffermans vond snel waarom een blender opeens dienst weigerde: het snoer was gesmolten bij de stekker. ‘Zoiets had ik best zelf thuis kunnen repareren’, vertelde de bezitster, ‘maar ik kon het probleem nergens vinden.’ Een oom van Bas, Theo Juffermans, boog zich over een pick-up uit 1982. Na speurwerk trof hij een defecte verbinding aan, knutselde zelf een nieuw relais en bracht de draaitafel soepel in beweging. ‘Ha, nu kan ik alle LP’s weer laten spelen’, zei de eigenaar vergenoegd. ‘De muziek van Pink Floyd bijvoorbeeld, die klinkt op vinyl toch veel mooier dan van een cd.’

En zo ging een bonte stoet aan herstelde voorwerpen met de eigenaar terug naar huis: strijkijzers, schemerlampen, allerlei kleding, kerstboomlampjes, radio’s, een golftas, laptops en vele koffiezetapparaten. Voor de Daltonschool zijn een kinderfietsje en evenwichtsbalk hersteld. Albert Heijn Lange Voort zorgde ervoor dat iedereen gratis koffie en thee kon drinken en dat de reparateurs een heerlijke lunch hadden tijdens het werk. De leestafel met boeken uit de openbare bibliotheek trok vele bezoekers, terwijl ook de buurtvereniging zich van meer bekendheid verzekerd wist.

Eind december is er wegens vakantie geen Repair Café in Oegstgeest. De volgende gelegenheid is op zaterdag 24 januari, van 10 tot 13 uur in het Dorpscentrum aan de Lijtweg 9.