Repair Café helpt met reparatie van alledaagse dingen

Dingen in het huishouden, ze gaan wel eens kapot, helaas. Vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest helpen zaterdag 23 mei bij het gratis repareren. Het gaat vaak om oude spullen waar je aan gehecht bent. Die wil je niet weggooien, maar gewoon weer in ere herstellen. Of het is iets moderns dat helemaal niet versleten is, maar met een kleine ingreep weer perfect werkt. Dorpsgenoten die daar hulp bij wensen zijn zaterdag tussen 10.00 en 13.00 uur welkom in het Dorpscentrum aan de Lijtweg 9.

Kapotte spullen maken in plaats van ze weg te gooien – dat idee slaat aan bij steeds meer mensen. Omdat het het milieu spaart, goed is voor de portemonnee en ook nog een leuke bezigheid is. Lukt de reparatie thuis niet, dan staan ruim 25 deskundige dorpsgenoten één keer per maand klaar om te helpen. De mannen en vrouwen van Repair Café Oegstgeest zijn goed thuis op het gebied van kleding, hout, meubels, metaal, elektra en elektronica, speelgoed fietsen, pc’s, hard- en software. De reparateurs vinden het leuk de bezoeker te laten zien hoe je zoiets samen aanpakt. Zo komt zelf repareren weer terug in het dagelijks leven. In de mobiele werkplaats ligt bovendien gereedschap klaar voor de bezoeker die zelf aan de slag wil maar thuis de uitrusting of adviezen mist. Het leidt ook nog eens tot gezellige ontmoetingen, zeker omdat koffie, thee en limonade klaar staan.

fietsband plakken, Repair Café
Hoe je bijvoorbeeld zelf je lekke fietsband plakt, dat laten ze je bij het Repair Café Oegstgeest graag zien. Op zaterdag 23 mei, in het Dorpscentrum aan de Lijtweg 9.

Bij Repair Café Oegstgeest wordt 60 procent van de spullen met succes gemaakt. In andere gevallen krijgt de bezoeker een goed advies voor een vervolgactie. Of hij krijgt te horen dat het voorwerp zo kapot is dat er niet anders op zit dan het weg te gooien.

In de toekomst wil het Repair Café veel meer spullen kunnen maken. Daarvoor is het nodig dat spullen ook goed repareerbaar gemaakt worden door fabrikanten. Bijvoorbeeld door het binnenste weer toegankelijk te maken, met een schroevendraaier of zo. Mensen willen gewoon dat hun spullen passen in een duurzame samenleving. Het wereldwijde succes van de Repair Café-beweging vormt een duidelijk signaal aan de industrie: produceer dingen die beter repareeerbaar zijn en niet na korte tijd op de vuilnishoop belanden.