Defect verholpen, eigenaar tevreden

 

Wat hebben deze dingen met elkaar gemeen: een rode damestas, een wit kunstwerkje, een kunststof kerstboompje, een leren jasje en een recente herenfiets? Ze kwamen kapot het Repair Café Oegstgeest (RCO) binnen, op zaterdag 28 december, en vertrokken enige tijd later in herstelde staat met hun tevreden eigenaar. Zeker 72 voorwerpen met een mankement gingen door de vaardige handen van vrijwillige reparateurs op het gebied van fietsen, textiel, computers, elektra en elektronica, en ‘allerlei’ (houten voorwerpen en alles zonder snoer). In de diverse ruimten van K&O Oegstgeest en de Bibliotheek aan de Lange Voort kregen allerlei gebruiksgoederen een tweede leven, terwijl Kerstmuziek klonk van drie leden van Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek, de bibliotheek gratis koffie en thee serveerde en cateringbedrijf Moeders Maaltje rond ging met betaalbare hapjes.

Pim Eijgenstein, vrijwilliger van Repair Café Oegstgeest, hielp een rode, leren damestas aan een goed werkend slot. Foto Frans Malten
Pim Eijgenstein, vrijwilliger van Repair Café Oegstgeest, hielp een rode, leren damestas aan een goed werkend slot. Foto Frans Malten

De rode leren handtas, vijftig jaar geleden in Zweden gemaakt, verloor zijn glans door een defecte koperen sluiting. Vrijwilliger Pim Eijgenstein ging in de weer met fijn gereedschap en slaagde er in de klemmetjes in het veermechaniek weer op spanning te brengen. Het gezicht van de eigenaresse straalde.

De herenfiets kreeg twee nieuwe remblokjes op het voorwiel en de remreactie op voor- en achterwiel werd beter op elkaar afgestemd. Een kolfje naar de hand van reparateurs Hassan Barzgarh en Bob van Werkhoven.

In de handen van Heleen de Visser en Monique van den Berg herstelde het leren jasje van een winkelhaak. Van het keramische kunstwerkje was een hoofd afgestoten, maar George Bordewijk ging met lijm en noodverband aan de slag. Nu staat het beeld weer in de vensterbank te stralen als herkenningspunt voor ieder die de eigenaresse bezoekt.

Ruim de helft van de aangeboden kapotte spullen kon kosteloos gefixt worden door de vrijwilligers van RCO en zo gered worden van een sneu einde op de vuilnishoop. In een klein aantal gevallen kreeg de eigenaar het advies het kapotte ding aan te bieden bij een professionele reparatiedienst. En soms is een voorwerp gewoon niet meer te redden, merkten bij voorbeeld de kleine Lara en Esmee die hulp zochten voor hun niet meer werkende Dr. Bibberspel. Met al zijn onderzoeksapparatuur kon Fred Kieft, specialist op het gebied van elektra, de oorzaak niet opsporen noch verhelpen.‘Dit spel is zo oud, hier houdt het echt op, helaas,’ klonk zijn boodschap met medegevoel.

Wie een kapot voorwerp niet wil weggooien, maar gratis wil laten repareren, kan op 25 januari weer terecht bij RCO. De handige vrijwilligers staan van 10.00 tot 13.00 uur klaar in de Gevers-Deutz Terweeschool, Terweeweg 106, om uw gewaardeerde, maar defecte spullen te repareren.