Zaterdag 28 juni viert Repair Café Oegstgeest haar eerste verjaardag!

Vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest staan a.s. zaterdag weer klaar om met dorpsgenoten reparaties uit te voeren aan dingen die thuis kapot gingen. Het gebeurt gratis, kundig en is goed voor het milieu. Ook steek je er zelf wat van op. Of het nu gaat om speelgoed, kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, computer en aanverwante zaken – het is altijd goed ze niet meteen weg te gooien vanwege een defect. Vaak is er toch nog een oplossing te vinden als je je met een van de reparateurs buigt over het mankement. Het Repair Café bestaat bovendien één jaar in Oegstgeest, reden voor een zomers feest waarbij iedereen welkom is.

Op het speelplein van Jenaplanschool De Kring, Rhijngeesterstraatweg 49 – 51, naast de Willibrordkerk, wordt het een gezellige drukte. Wie wil weten of er nog een tweede kans bestaat voor kapotte spullen, kan hier terecht. De deskundige vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest voelen zich steeds weer uitgedaagd het probleem te verhelpen, samen met de eigenaar. Het afgelopen jaar is het aantal mensen dat hier gebruik van maakt, alleen maar gestegen: van 70 reparaties in het eerste café (mei 2013) naar 120 stuks in de afgelopen maand.

Gelukkig nam de groep vrijwilligers die zich hier vrijwel maandelijks voor inzet, in dezelfde mate toe. Tegenwoordig werken zo’n 33 handige lieden van alle leeftijden mee,  in wisselende samenstelling. Er zijn verder nog specialisten die incidenteel bijdragen. Een plezierig team, met een mooie doorsnee uit de Oegstgeester bevolking. De laatste maanden hebben met name jongeren de ploeg versterkt.

In een jaar tijd heeft het Repair Café zich een eigen plek verworven. Dat is te merken aan de vele hulp bij het op poten zetten van het verjaardagsfeest van 28 juni. Buurtvereniging Buitenlust zet tenten neer op het schoolplein; dan kan het repareren doorgaan, ongeacht het weer. Activiteitencentrum Jottum verzorgt een traktatie voor alle bezoekers. Albert Heijn (Irislaan) regelt dat er koffie, thee en limonade staat. ElectroWorld (Lange Voort) stelt twee grote tv-schermen op waar leuke momenten uit voorgaande cafés te zien zijn. Onder andere draaien daar de filmreportages van Hans Stauttener (tegenwoordig HS-Productions). De Kring stelt het schoolplein, de hal en andere ruimtes ter beschikken. En het naburige partycentrum La France serveert een heerlijke broodjeslunch aan alle vrijwilligers.

Helemaal feestelijk wordt het met de accordeonmuziek van Raphaël Martirossian. Terwijl ook de jongleurs Fré Vink, Pjotr van Horssen en Lucas de Haas de bezoekers paf doen staan. Het café is tussen 10.00 en 13.00 uur open voor iedereen. Om 11.00 uur klimt Tet Hiltermann, initiatiefnemer van dit populaire vrijwilligersproject, het podium op. Zij kijkt terug op enkele wapenfeitjes uit het eerste jaar en onthult een actie om Repair Café Oegstgeest ook in de toekomst goed werk te laten verzetten voor de gemeenschap.