Echte zomer en gezelligheid tijdens het Repair Café

Een hordeur, een tuinschaar, jaloezieën, transistorradio’s en wereldontvangers. Het was duidelijk hoogzomer voor de vele bezoekers die op 23 augustus hun spullen gingen repareren bij Repair Café Oegstgeest. In activiteitencentrum Jottem was het zaterdagmorgen gewoon druk met klussende bezoekers en vrijwillige technici. Want het ging verder ook nog om het maken van kapotte broodroosters, waterkokers, lekke fietsbanden, kleding, een oude pop, een houten tafeltje – gewoon alles wat thuis mankementen vertoont. Zelfs twee keukenmachines, belangrijk voor de bakkerij van Jottem, werkten na een korte ingreep weer zoals het moest.

Repair Café Oegstgeest kreeg die morgenuren het verzoek om 104 kapotte zaken te helpen repareren. In zeven van de tien gevallen lukte dat ook, in goed samenspel tussen bezoekers en de 24 handige mannen en vrouwen die hun vaardigheden gratis beschikbaar stelden.

Behalve druk, was het ook gezellig in de hal en lokalen van het centrum. Wie nog niet meteen aan de beurt was bij een reparateur, maakte een praatje met oude of nieuwe kennissen. Of las aan de leestafel een doe-het-zelfboek van de openbare bibliotheek. Ondertussen gingen pupillen van Jottem rond met gratis koffie, thee en cake. Veel bezoekers gebruikten de gelegenheid om eens nader rond te kijken in het activiteitencentrum voor mensen met een verstandelijke beperking, onderdeel van het grote Gemiva-SVG-aanbod.

20140823 foto's, Frans Malten 055
Deze jaloezie werkt weer uitstekend. Gerepareerd bij activiteitencentrum Jottem, waar bezoekers en handige vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest samen aan de slag gingen.
Foto Frans Malten

Klik hier voor meer foto’s

Bewoners van Oegstgeest dragen ‘hun’ Repair Café een warm hart toe. Dat merk je niet alleen aan de gevulde pot met vrijwillige bijdragen voor de service die principieel gratis is. Maar ook de materiële steun die bezoekers soms geven. Zo schonk een bezoekster zaterdag twee niet meer gebruikte koffiezetapparaten aan de vrijwilligers. En mevrouw Scharn, vanaf het eerste moment fan van dit milieubesparende initiatief, doneerde zes voorraadpotten met allerhande moertjes, schroefjes, boutjes, plugjes, hoekjes en dingetjes. Materiaal waar iedere thuistechnicus blij mee is.

Repair Café Oegstgeest is weer te bezoeken op zaterdag 27 september, van 10.00 tot 13.00 uur. Het gastonderkomen is dan kwekerij De Groene Cirkel op het terrein van Endegeest, Endegeesterstraatweg 5. Op het terrein te vinden als Gebouw Zwaluwlaan 2.

Meer informatie op: facebook, twitter, affiches en folders.